— Det aller beste hadde vært om Stortinget bestemte nasjonale regler, og ikke overlot til kommunene å selv bestemme. Det kan bli uhåndterlig for politiet, sier ordfører Tore Askildsen.

Fredag innkalte han til møte om det flere opplever som et stadig økende problem med tigging i Mandal sentrum.

Det skjedde etter at lederen av Mandal Handel og Serviceforening Patricia Hartmann etterlyste hva som gjøres fra kommunens side angående tiggingen.

Gjennom vinteren har det vært fire til åtte tiggere i Mandal sentrum

— Gjennom vinteren har det vært fire til åtte tiggere i Mandal sentrum. Medlemmene i foreningen forteller at særlig eldre kunder synes det er ubehagelig når tiggerne er pågående. Hva gjør vi med det? spør Hartmann.

Med på møtet var blant annet fungerende politistasjonssjef Nils Olaf Holbek og leder av Mandal parkeringsselskap Arild Spetland.

Kan ikke nekte

Ulike muligheter for å minske tiggingen ble tatt opp. Blant annet fortalte Spetland at praksisen i gågata er at butikkene kan bruke en meter fra sin husvegg til plakater og liknende vederlagsfritt.

— Men det er likevel ikke et område de kan si at der skal det ikke foregå tigging. Det er fortsatt offentlig grunn der tigging er lov, påpekte Spetland.Likevel finnes det områder i gågata der blant annet restaurantene leier og betaler for seg.

- I disse områdene kan de nekte tigging, sa han.

Det ble fortalt om eksempler det tiggeren sitter på utsiden av gjerdet til pizzarestauranten nå kalt Smoi, og strekker koppen innenfor. - Selv om tiggeren står på utsiden av gjerdet og dermed på offentlig grunn, er dette å regne som tigging på privat område. Vedkommende kan dermed vises vekk, sa Holbek.

Lovhjemmel

Hartmann spurte om det finnes lovhjemmel for kommunen til å si at tigging på offentlig sted likevel kan reguleres gjennom å bestemme tid og sted for slik aktivitet. Uten at forsamlingen kunne lovverket fullt ut, sa Holbek at dersom loven hadde gitt lov til noe slikt, ville andre byer benyttet seg av muligheten for lenge siden.

Fungerende politistasjonssjef Nils Olaf Holbek hilser på ordfører Tore Askildsen før møtet om tigging fredag. Heller ikke politiet kan gjøre stort mot tigging om den ikke blir for aggressiv.

I fjor var det en debatt i bystyret om tiggerne skal registrere seg. Dette ble nedstemt. — Flertallet ville ikke at tiggerne skal stigmatiseres, sa Askildsen. Holbek minnet om at Kristiansand har registreringsplikt.

— Men denne er kun en engangsregistrering for all framtidig tigging. Og jeg tror alle kan være enig i at registrering ikke har noen dempende effekt på tiggingen i Markens, sa han.

Fornøyd

Etter møtet sier Hartmann at hun er fornøyd med at saken er satt på dagsorden. - Til nå har tiggingen vært håndtert av handelsstaden alene. Nå opplever jeg at vi er tatt på alvor, selv om vi ikke kan gjøre stort ut over å vente på nasjonale føringer, sier hun.

Nå opplever jeg at vi er tatt på alvor

I fjor opplevde byen at et 20-talls tiggere "invaderte" sentrum under skalldyrfestivalen. - Vi løste det med å vise dem bort ettersom sentrum var leid av festivalen. Slik blir det nok i år også, sier Hartmann.

Verken hun eller Askildsen var ha et totalforbud mot tigging.

— Men uansett er det viktig at det kommer felles nasjonale regler som alle kan forholde seg til, sier Askildsen.

Bør Mandal få tiggerforbud?

<b>Magne Bjørnstad:</b> -Nei, jeg ønsker ikke noe forbud. Men en registrering bør man ha slik at det ikke er fritt fram. Jeg synes heller ikke at Mandal har noe stort tiggerproblem, men samtidig er det riktig at saken settes på dagsorden.
<b>Ann-Christin Holt:</b> - Ja, jeg mener Mandal bør ha tiggerforbud. Jeg har opplevd at tiggerne er aggressive, følger etter med koppen og det er ubehagelig. Samtidig skal vi ikke lukke øynene for fattigdom.
<b>Ole Bjørn Hægeland:</b> -Jeg mener et forbud er veien å gå. Det er noe stortinget bør lage en nasjonal regel om, ikke bare overlate til kommunene å bestemme. Jeg opplever tiggerne som pågående, og det er ubehagelig.
<b>Anne-Lise Foss:</b> -Jeg er i tvil om man bør innføre et rent tiggerforbud, men tiggerne bør i alle fall registrere seg hos politiet. Som ansatt i butikk i gågata ser jeg at kundene reagerer på innpåslitne tiggere, og slik kan vi ikke ha det.