BIRKENES: — Jeg er veldig spent på hva folk vil synes. Det er jo bare en amatørfilm, så jeg håper de ikke forventer noe mer, sier Christian Hestø (15).

Ungdomsskoleeleven har laget egen spillefilm, og den 20. mai er det kinoforestilling på Birkeland Folkehøgskole. Tittelen er «Ekko fra fortiden», og kategorien grøsser.

— Publikum må regne med en liten støkk. Jeg skvatt faktisk selv da jeg holdt på å redigere, ler Hestø som anbefaler en aldersgrense på syv år.

Filmopptakene er gjort på Grasham, og historien er hentet fra en roman av Eli B. Thoresen.

— Det handler om en familie som har overtatt en gård, og gjort den om til hotell. Gården har en mørk fortid, og det skal ha blitt gjemt en formue her på 1800-tallet. Det mistenkes at en av hotellgjestene er på jakt etter formuen, og det begynner å skje merkelige ting på gården. To jenter får merke at mennesker fra fortiden går igjen, forteller femtenåringen.

18 skuespillere

Han har fått med seg 18 lokale skuespillere, og jevnaldrende Anette Lyngbø har hovedrollen. Filmingen startet i august i fjor, og ble avsluttet for et par uker siden.

— Skuespillere er i alderen 10 til 50 år, og vi har hatt det utrolig gøy. En dag vi filmet ute og skulle bruke røykmaskin, begynte den plutselig å spy ut røyk uten at vi hadde trykket på noe. Det var under opptakene til slutten av filmen, og en av skuespillerne kom ridende langs veien. Hesten ble skremt og stakk av gårde med henne oppå, men hun datt av etter hvert. Det gikk heldigvis bra, og jeg kan love at opptakene er en del av tabbefilmen, ler Hestø.

Femtenåringen er takknemlig for at så mange har stilt opp og hjulpet.

— Det er veldig mange som har bidratt. Kommunen har lånt oss gamle kostymer fra 1800-tallet, og det har vært supert å kunne jobbe på museet på Grasham. Vi har vært der så mye at det nesten har blitt som et andre hjem for meg, smiler Hestø.

Fritidsproblemer

Han er godt fornøyd med filmen, og har allerede tanker om å komme i gang med et nytt prosjekt.

— Jeg og Anette (hovedrolleinnehaver) snakker om å gjøre noe sammen, men det blir nok ikke før til neste sommer. I 10. klasse må jeg bruke mer tid på skolen, sier 9.-klassingen, som drømmer om å utdanne seg innen film.

— Film og drama er livet, sier Hestø.

Og han trives både bak og foran kamera. I «Ekko fra fortiden» er han både regissør, produsent, fotograf, skuespiller og manusforfatter.

— Det har tatt mye lengre tid enn jeg trodde, og nå som alt er ferdig er det nesten så jeg får fritidsproblemer. Jeg er skikkelig rastløs, flirer Hestø.

Den 19. mai er det visning for spesielt inviterte med påfølgende premièrefest.

susanne.egenes@fvn.no