KRISTIANSAND: — Feil i regionalnettet på grunn av tordenvær førte til utkoblinger av store områder på Agder lørdag. Rundt 40.000 kunder var strømløse i kortere og lengre perioder.

De aller fleste kundene har nå fått tilbake strømmen, og vi fortsetter feilrettingen utover natta, sier seniorrådgiver ved Agder Energi, Hanne Liv Refsnes.

Selv om de første strømbruddene er kortvarige, kan det få store konsekvenser for lokale transformatorstasjoner.

— Strømbruddet skyldes at vi får lynoverspenninger direkte på høgspentlinjene. Lynet treffer linjene, og det fører til kortslutning, sier overingeniør Atle Ripegutu, operativ leder i nett ved Agder Energi.

— Den såkalte lynoverspenningen går gjennom en del av våre transformatorer som så kortslutter, og da får vi også utfall på linjene, forklarer han.

— Hva betyr det i praksis?

— Vel det fører jo til at vi har flere trafoer som vi må skifte. Vi må ut med folk og hente nye transformatorer.

Det kan også være at enkelte husstander ikke har fått strømmen igjen, til tross for at det er strøm hos naboen.

— Det er ikke alltid vi kan se status helt fram til veggen hos privatkunder, i slike tilfeller er det bare å ringe 02021, opplyser Ripegutu. Han forteller at fem-seks operatører sitter klar ved telefonene, og klokken 1900 var det 20 i kø.

Områdene som ble berørt av strømutfallet var Randesund, Ålefjær, Vennesla, Strai, Mosby, Sørlandsparken, Søgne, Mandal, Åseral, Lillesand, Åmli, Høgefoss, Evje og Hornnes, Iveland, Grimstad, Froland, Birkenes, Tvedestrand, Arendal og Vegårshei.

— Klokken 18.00 var det tilsammen 800 kunder i Søgne, Evje, Froland, Grimstad, Vennesla, Åmli, Iveland, samt Randesund og Strai i Kristiansand, som ikke har fått strømmen tilbake etter tordenværet i dag. Montører er ute og retter feilene til alle får strømmen tilbake, sier Refsnes.

Ved 23.00-tiden var dette tallet halvert, og det er nå snakk om timer utover natten før også boligområder i Froland, Birkeland, Arendal, Iveland og Vennesla har strømmen tilbake.