KRISTIANSAND: Jenta (19) fra Kristiansand var svært trøtt og ikke beruset etter en kort tur på byen en lørdagskveld i april i fjor. Hun tok nattbussen hjem like over klokka ett. Jenta sovnet og merket ikke at hun ble med bussen tilbake til byen. Hun var i gang med sin andre bussrunde for kvelden da hun bråvåknet noen få busstopp fra hjemmet.

— Mannen hadde åpnet knappen på buksa mi, dratt ned glidelåsen og kommet inn under trusa og mot kjønnsorganet, fortalte den gråtende jenta i Kristiansand tingrett i går.

Hun gikk av bussen mens hun ifølge egen forklaring ble holdt i armen av sexovergriperen, en 39 år gammel norsk statsborger, opprinnelig fra Irak. 19-åringen gikk mot hjemmet sitt, samtidig som tiltalte pekte på sin egen leilighet og ville ha jenta med seg inn. Først da jenta hadde ringt på døra og faren kom ned for å åpne, stakk tiltalte fra stedet.

Oppmerksomhet

Den tiltalte 39-åringen bagatelliserte sterkt det som hadde skjedd. Selv var han i psykisk ubalanse etter at han aprildagen i fjor hadde fått beskjed om dødsfall i nær familie. Etter å ha drukket vodka hjemme, dro han til byen hvor han drakk både brennevin og øl. Han ble ifølge egen forklaring full.

På vei hjem med nattbussen så han den enslige jenta som satt i setet ved siden av.

— Jeg er veldig sosial av meg. Vil gjerne ha oppmerksomhet og kontakt. Det var årsaken til at jeg satte meg ved siden av jenta. Jeg strøk henne på låret for å få kontakt. Jenta våknet, smilte, og så gikk vi av bussen.

— Sov jenta? ville aktor vite.

— Nei, det så ut som om hun satt og så ut av vinduet.

— Hvor lang tid drev du på med å stryke henne på låret?

— Tre-fire minutter.

Aktor konfronterte den tiltalte med at han i en politiforklaring hadde sagt at han tok hånden ned mot skrittet på jenta.

— Jeg vet ikke hva ordet skritt på norsk betyr, sa den tiltalte.

På spørsmål fra sin forsvarer, advokat Bernt Albert, medga den tiltalte at han hadde til hensikt å invitere jenta med hjem etter at de hadde gått av bussen.

— Det virket som om jenta var fornøyd med det jeg gjorde mot henne i bussen da jeg tok henne på låret, sa den tiltalte. Selv tenkte han å beklage det han hadde gjort dagen etterpå, ikke minst fordi han var flau over at det var ei nabojente han hadde tatt på.

Store påkjenninger

Den nå 20 år gamle jenta som ifølge sin egen forklaring ble utsatt for overgrep, har hatt store problemer i etterkant av overgrepet med avbrutt skolegang, sykmeldinger i ny jobb, frykt for å gå på busser og redsel for å være ute alene. Hun har flyttet fra hjemmet for å unngå tiltalte.

Aktor, statsadvokat Anne Gro Aanensen Kleven, ba tingretten dømme mannen til åtte måneders utbetinget fengsel. Forsvareren ba om frifinnelse, eventuelt at tiltalte ble ansett på mildeste måte.

Bistandsadvokaten til den nå 20 år gamle jenta, Solrun Vik, ba retten dømme tiltalte til å betale 30.000 kroner i oppreisning.