BIRKENES: I forkant av jernstang-episoden mandag skal de to asylsøkerne som senere ble banket opp ha blitt kastet egg på i Birkeland sentrum. De to asylsøkerne skal da ha ringt til en 19 år gammel kamerat fra Afghanistan. Da 19-åringen kom til sentrum, skal han ha ringt politiet.

— Da jeg ringte politiet, sa jeg at vi var redde for at noe skulle skje. Politiet sa vi måtte vente siden det hadde roet seg ned, sier 19-åringen, som ønsker å være anonym, til Fædrelandsvennen.

Afghaneren fulgte derfor etter den ene nordmannen som angivelig skal ha kastet eggene.

Da skal han ha trukket fram en kniv, og bedt afghaneren om å holde seg unna. Så kjørte de to nordmennene bort med bil.

- Måtte løpe for å slippe unna Ved nitiden samme kveld spilte de tre asylsøkerne fotball sammen på Birkenes stadion, like ved Sana asylmottak på Birkeland. Da skal to biler ha kommet kjørende etter dem.

Den siktede 18-åringen skal ha bedt sin 22 år gamle kamerat kjøre ham opp til Birkenes stadion for «å snakke med asylsøkerne».

De to nordmennene kom ut av bilene, og gikk løs med jernstang på de to som nå ligger på sykehus i Kristiansand.

— Jeg måtte løpe for å slippe unna. Det var noen naboer som klarte å jage dem bort til slutt. Jeg hadde ikke mer strøm på mobilen, og fikk ikke varslet politiet igjen, sier han.

Vitner rystet Vitnene som jaget de to lokale mennene bort, var i går rystet over ugjerningen.

— Jeg vet ikke hva som skjedde i forkant, men det går ikke an at man nærmest tar livet av hverandre. Det var helt forferdelig. Vi kunne jo ikke la være å bry oss, forteller et av vitnene som Fædrelandsvennen snakket med i går.

I Birkenes hevder noen at de ble møtt med steinkasting av asylsøkerne da de siktede troppet opp på fotballbanen. Ifølge andre skal asylsøkerne ha oppsøkt 18-åringen og ha ropt ukvemsord i forkant.

— De løp opp mot klubbhuset, hvor et titall vitner så angrepet.

Vitnene blandet seg inn og hylte på gjerningsmennene.

«Hvis dere hadde hatt en 13-årig søster som var angrepet med stein ville dere også reagert», skal de to norske ha svart, men forsvant så fra stedet.

- Har vanskelig for å snakke Politiet ville tirsdag ikke si noe om hendelsesforløpet til Fædrelandsvennen, men bekrefter at de to asylsøkerne ble jaget over en lengre strekning, før de ble slått med jernstang. De to asylsøkerne ble sendt til sykehuset med omfattende skader etter hendelsen.

— Begge har store smerter. 18-åringen som ble slått i hodet har vanskelig for å snakke, sier ofrenes kamerat, som besøkte sine venner på sykehuset tirsdag.