KRISTIANSAND: — Alle tingene vi har vært glad i og alle gamle ting fra gården, hadde vi satt opp i denne løa. Folk som kom hit skulle få den følelsen at de ble tatt imot av en familie, sier Geir Rosseland.

Han og broren Ernst Rosseland drev Bjelle Gamle gård som fredag kveld brant ned til grunnen.

Se bildeserie fra før, under og etter brannen her

Gården var både selskapslokale og et samlingssted for familien.

  • I hele fellesferien booket vi aldri inn noen selskap. Da var vi her selv og overnattet med ungene på madrasser på gulvet, sier Geir Rosseland.

Farsarv

Fædrelandsvennen møtte de to brødrene på branntomten søndag ettermiddag.

— Det er ganske uvirkelig, sier Ernst Rosseland.

  • Vi lurer selvsagt på hva fremtida vil bringe. Dette var arvesølvet vårt og et samlingssted for familien, sier han

Den gamle løa var fra 1720-tallet. Gården har vært i familiens eie siden tidlig i 1905. Tidlig på 1990-tallet begynte de to brødrene så smått å ta den gamle løa i bruk til fester og til den såkalte «Bjellefestivalen». Rundt år 2000 satte de den falleferdige løa i stand til selskapslokaler sammen med sin far Roald.

  • Vi fikk høre at den var så falleferdig at vi like godt bare kunne brenne den ned. Men vi bestemte oss for å redde den, sier Geir Rosseland som hadde hovedansvaret for restaureringen.

Han er selv byggmester og regner med at han kunne ha bygd flere hus på den tiden han brukte på å sette i stand den gamle gården.

  • Det var ren idealisme og ren galskap, sier Geir Rosseland.

Gården skulle være farens store prosjekt da han ble pensjonist. Men da han døde i 2005, 66 år gammel, fant sønnene ut at de ville drive videre.

  • Det føles nesten som om far har dødd en gang til, sier Geir Rosseland.

Får energi

Det var Ernst Rosseland som var kveldens vert fredag. Julebordsgjestene hadde vært inne i bare fem minutter da brannen startet i et sikringsskap.

Han fikk varslet sin bror som var på julebord i Kristiansand.

  • Det var tragisk å komme kjørende oppover på sletta her og se livsverket gå opp i røyk. Da brast jeg i gråt, sier Geir Rosseland.

De vet ikke hva de skal gjøre med det som en gang var Bjelle Gamle gård. Men kanskje kommer det en ny låve der den gamle sto.

  • Jeg skal ikke si at neste år står det en ny låve her. Men jeg får en fandenivoldsk innstilling og får lyst til å sette i gang med litt galskap igjen og bygge den opp en gang til, sier Geir Rosseland.

TRIST SYN: Den gamle løa blir kanskje bygd opp igjen. Men innehaverne har ennå ikke bestemt seg. (Foto: Christian Nørstebø)