STAVANGER: – Jeg vet at Dan er blitt overdømt, sa Erling Havnå og gjentok i retten et utsagn han skal ha kommet med til politiførstebetjent Øyvind Frøisland under en flyreise like etter dommen i Stavanger tingrett i mars i år.

Der ble Dan Pettersen dømt til 15 års fengsel for grovt ran med døden til følge. Tiltalte Lars-Erik Andersen kom ved starten av rettsmøtet onsdag med et annet utsagn som kan peke i samme retning.

– Dan var ikke med på plassen eller ute, sa Andersen.

Dette betyr at Dan Pettersen, ifølge Andersen, ikke var med på selve ranshandlingen mot NOKAS den 5. april 2004. Men aktoratet har tidligere uttalt at dette ikke har betydning for tiltalen mot Dan Pettersen, som i lagmannsretten har innrømmet at han medvirket både før og etter ranet.

Spørsmål om uskyldige

Foranledningen for utsagnet fra Lars-Erik Andersen var et direkte spørsmål fra statsadvokat Arild Dommersnes, som henviste til tidligere utsagn fra flere tiltalte om at det i NOKAS-saken sitter uskyldige på tiltalebenken.

Dommersnes ville vite hvem. Men Andersen ville ikke si noe mer.

Dermed er det fortsatt et ubesvart spørsmål om det ble begått et justismord da Stavanger tingrett dømte alle de 13 tiltalte til strenge straffer. Fortsatt er det fire tiltalte som nekter at de var med på ranet – i tillegg til Dan Pettersen, som bare har tilstått medvirkning.

Fire kandidater

De fire kandidatene til eventuelt å være uskyldig dømt, er Metkel Betew, Ikmet Kodzadziku, Thomas Thendrup og Alf Henrik Christensen.

Johnny Thendrup har i lagmannsretten sagt at hans bror Thomas ikke deltok i ranet. Erling Havnå har sagt at Christensen er uskyldig. Ingen andre tiltalte har bekreftet disse utsagnene. Og ingen har kommet med tilsvarende utsagn om Betew og Kodzadziku.

I retten er det tidligere gitt en forklaring på hvorfor de tiltalte ikke vil utpeke uskyldige. Ved å gjøre dette, sier de samtidig også indirekte hvem som er skyldig.

Strafferabatt

I vitneavhøret av politiførstebetjent Øyvind Frøisland kom det fram at strafferabatt var et tema da Lars-Erik Andersen, etter tingrettens dom, tok kontakt med politiet for å avgi ny forklaring om sin egen deltakelse i ranet, og om hvem som skjøt politimannen Arne Sigve Klungland.

På spørsmål fra Andersens forsvarer, advokat Harald Stabell, opplyste Frøisland at strafferabatt ble diskutert, at han hadde tatt dette opp med statsadvokaten og at det overfor Andersen ble antydet «opp mot en tredels straffereduksjon».

Frøisland presiserte at dette gjaldt aktors påstand – og ikke lagmannsrettens dom. I Stavanger tingrett nektet Lars-Erik Andersen straffskyld. Han ble likevel kjent skyldig etter tiltalen og fikk en dom på 15 års fengsel.

Harald Stabell ba Frøysland vurdere betydningen av Andersens tilståelse.

– Havnå tilsto 14 dager senere. Han ga uttrykk for at det lettet trykket. Han ønsket ikke at Andersen skulle stå alene om det, svarte Øyvind Frøisland.