KRISTIANSAND: Fvn.no skrev i juli om en lege ved Sørlandet sykehus som innrømmet et seksuelt forhold til en psykiatrisk pasient ved samme klinikk, men ved en annen avdeling. Helsetilsynet har nå konkludert i saken.

— Vi har gransket saken som en tilsynssak, og legen har fått komme med sin redegjørelse i saken, sier saksbehandler Toril Hagerup-Jenssen ved Helsetilsynet i Vest-Agder til fvn.no.

"Forholdet har ikke har vært av en slik karakter at det er uforenlig med yrkesutøvelsen," heter det i Helsetilsynets rapport til legen og sykehusdirektøren.

— Dette har utelukkende skjedd på fritiden. Legen har ikke på noen måte vist en adferd som skulle egnes til å miste tillit som helsepersonell, sier Hagerup-Jenssen, og viser til at legen valgte å avslutte forholdet da han skjønte at hun var psykiatrisk pasient.

Tatt med buksene nede

Sørlandet sykehus så ingen grunn til å betvile legens egen forklaring, men oversendte likevel saken til Fylkeslegen.

— Vi ønsket en vurdering fra en upartisk instans, sa Anders Wahlstedt, klinikksjef ved Klinikk for psykiatri og avhengighetsbehandling ved Sørlandet sykehus til fvn.no i juli.

— I forhold til regelverket har dette ikke vært en vanskelig sak å avgjøre, sier Hagerup-Jenssen, og legger til:

— Selvsagt synes legen dette har vært ubehagelig. Det er jo flaut å bli tatt med buksene nede, sier hun.

Sexleketøy

Legen skal ha truffet den noe yngre kvinnen ute på byen, og skal etter eget utsagn da ikke ha vært kjent med hennes status som psykiatrisk pasient. De to skal etter det første møtet ha innledet et seksuelt forhold.

Legen skal også ha gitt henne sexy undertøy og sexleketøy, og forholdet skal ha vart en god stund.

Fylkeslegen har gransket om legen kan ha hatt noen som helst kontakt med pasienten gjennom sin yrkesutøvelse, enten gjennom innsyn i kvinnens journal eller via bekjentskaper på tvers av avdelingene.

— Det er ingenting i vår dokumentasjon av saken som skulle tilsi at dette er tilfelle, sier Hagerup-Jenssen.

Sprikende forklaringer

Granskningen av saken viser at det er avvik i forklaringen til legen og pasienten når det gjelder hvor raskt han ble klar over hennes pasientstatus, og de er også uenige i sine forklaringer om hvor lenge forholdet har pågått.

Pasienten forklarer at hun allerede første gang hun møtte legen, fortalte ham at hun var pasient ved hans sykehus. Legen mener det har skjedd senere ut i forholdet.

Legen forklarer til Helsetilsynet at grunnen til at han likevel traff kvinnen en 4-5 ganger etter dette, var at han mente forholdet burde avsluttes over noe tid, av hensyn til kvinnen.

Til etterretning

— Vi føler oss helt sikre på at vi har kommet til riktig avgjørelse, sier Helsetilsynets saksbehandler, som mener spriket i forklaringene ikke har noen betydning for vurderingen av saken.

Sørlandet sykehus mottok rapporten fra Helsetilsynet i forrige uke.

— Vi tar helsetilsynets konklusjon til etterretning, sier klinikksjef Anders Wahlstedt ved Sørlandet Sykehus til fvn.no.