LINDESNES: — Det er et demokratisk dilemma og føles som bakvendt likestilling, sier Lindal (KrF) - og får full støtte av varaordfører Janne Fardal Kristoffersen (H).

I likhet med mange andre sørlandskommuner har kvinneandelen i kommunestyret etter valget gått ned - stikk i strid med de opprinnelige valglistene. I Lindesnes er det nå sju kvinner av i alt 21 representanter i kommunestyret. Dersom velgerne ikke hadde brukt retten sin til å kumulere og føye til slengere, hadde det kommet inn ti kvinner i neste kommunestyre.

Men velgerne har sørget for at bare fem kvinner ble valgt. Samtidig sier likestillingsloven at alle politiske utvalg skal ha 40 prosent kvinner.

Fikk nei

Lindal har bedt fylkesmannen om å få slippe dette, han ønsker at de som sitter i utvalgene skal være kommunestyrerepresentanter. Men fått nei.

— Vi trenger 12 kvinner til utvalgene for å nå 40 prosent, og så mange finnes det ikke i kommunestyret. Dermed må vi lete oss nedover varamannlistene for å se om det er noen som vil. Det er betenkelig at vi nærmest må dra noen inn fra gata for å oppfylle loven, synes Kristoffersen.

De tror ikke det vil være motiverende å nærmest tvinge kvinner inn i politikken på denne måten. Konsekvensen er dessuten at mange av politikerne i kommunestyret ikke får delta i arbeidet i utvalget, der politikken langt på vei formes.

Dette dilemmaet er det en rekke sørlandskommuner som har etter valget der velgerne har sett bort fra partienes forsøk på å få inn flere kvinner. Det gjelder særlig i Sirdal. Der stupte antall kvinner fra seks til bare to i kommunestyret som har 19 representanter.

— Det føles flaut. Jeg hadde håper vi skulle få opp andelen kvinner til minst åtte representanter som nominasjonslistene gjenspeilet, sier ordfører Thor Jørgen Tjorhom.

Samme som før

Landsdelen sett under ett viser at kvinneprosenten i kommunestyrene er 33 prosent - det samme som før valget, som er et lavere tall enn resten av landet.

Noen steder er imidlertid antall kvinner økt. Det gjelder for eksempel i Farsund, der antall kvinner økte fra seks til åtte. Det betyr at kommunestyret har 27 prosent kvinner. Også i Lyngdal økte det fra 10 til 12 kvinner.