Damaskus: Angrepene i Syrias hovedstad lørdag omfattet også Frankrikes ambassade, men det er ikke meldt om alvorlige skader på denne.

Brannmannskaper fikk lørdag kveld kontroll over flammene i den norske ambassaden i Damaskus.

EU fordømmer

EU fordømte angrepet på de skandinaviske ambassadene i Damaskus i Syria og kaller angrepene uakseptable.

I en pressemelding skriver Østerrikes utenriksminister Ursula Plassnik at EU fordømmer den siste tidens angrep på europeiske borgere og eiendommer som har kulminert med at den norske, danske og svenske ambassaden i Damaskus lørdag ble satt i brann.

– Slike handlinger er aldri berettigede og er helt uakseptable, heter det i pressemeldingen fra Plassnik. Østerrike har for tiden presidentskapet i EU.

Også NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer fordømmer angrepene.

– Jeg kan forstå hvorfor mange muslimer føler seg støtt av de publiserte karikaturene, men slik vold lar seg ikke forsvare, skriver Scheffer i en pressemelding lørdag kveld.

Fra dansk til norsk

Etter å ha satt fyr på den danske ambassaden i Syrias hovedstad, beveget flere hundre demonstranter seg videre til den norske ambassaden.

En stor menneskemengde beveget seg også til den franske ambassaden, der politiet prøvde å holde dem borte ved hjelp av vannkanoner. Demonstrasjonen ved Frankrikes ambassade ble oppløst etter at store politistyrker ble satt inn mot demonstrantene. Det var også utplassert store politistyrker ved USAs ambassade.

Flere tusen mennesker har hele lørdag protestert i Damaskus mot de omstridte karikaturtegningene som har stått på trykk i den danske avisen Jyllands-Posten og en rekke andre europeiske aviser.

Ba om styrket sikkerhet

– Da saken igjen ble aktuell i mediene, ba vi om skjerpede sikkerhetstiltak for ambassaden. Det virker ikke som vi helt fikk dette, sier ambassadør Svein Sevje til CNN.

Det var ingen nordmenn til stede i bygningen, fikk NTB opplyst fra ambassadepersonell i Damaskus. Det er ansatt fire diplomater ved ambassaden, som ligger om lag en halv mil fra den danske ambassaden, som ble totalskadd i brannen. Den svenske og chilenske ambassaden holder til i samme bygning som den danske.

Da demonstrantene første gang forsøkte å storme den norske ambassadebygningen og kastet stein mot den, skal opprørspoliti ha forsøkt å danne en jernring rundt bygningen og presset de rasende menneskene tilbake. Politiet brukte blant annet tåregass og vannkanoner for å drive aktivistene bort. Elleve av demonstrantene skal være fraktet til sykehus.

Men situasjonen utviklet seg til det verre, og demonstrantene kom seg etter hvert inn i ambassaden og plyndret bygningen.

Tekstmelding

Flere hundre demonstranter satte Danmarks ambassade i brann, angivelig som protest mot publiseringen av Muhammed-karikaturene. Ingen av de seks ansatte ved ambassaden var i bygget da det ble stukket i brann, opplyste ambassaderåd Hans Schou.

Det skal ha vært en tekstmelding i omløp i den syriske hovedstaden lørdag der det blir hevdet at demonstranter i Danmark planla å brenne Koranen. I tekstmeldingene ble derfor innbyggerne i Syria bedt om å stille opp utenfor den danske ambassaden for å demonstrere.

Demonstrantene kastet også stein mot bygningen og knuste flere vinduer. Store brannmannskaper ble sendt til ambassaden.