MANDAL: – Det er fryktelig urettferdig. Når de andre i klassen kommenterer at de har chattet på internett, kan jeg ikke delta i samtalen, sier sjetteklassingen. Marie bor på Lundevik i Mandal, om lag sju kilometer vest for sentrum. Her bor et 30-talls personer, og de må dele på noen få telefonlinjer. Telenor har ikke villet bygget ut flere linjer. Det lille stedet ligger for langt unna telefonsentralen i Hogganvik, også det et mindre sted i Mandal. Nå har Marie skrevet brev til ordfører Åse Lill Kimestad i håp om drahjelp. «Jeg føler meg rett og slett tilsidesatt. Når vennene mine snakker om internett, skjønner jeg nesten ikke hva de snakker om,» skriver Marie i brevet.

– Vi som bor litt ute på landet får ikke bredbånd når resten av samfunnet har det. Slik kan vi ikke ha det, mener 11-åringen. Familien til Marie Lundevik har analog telefonlinje inn i huset og kan via den få en slags internettforbindelse. Men det går uhyre tregt, det er dyrt og i praksis bare til ren nødbruk. En treukers prosjektoppgave der internett skal brukes, kan ikke Marie gjøre hjemmefra slik de fleste i klassen kan.

Også storesøster Charlotte, som går på Mandal videregående skole, er oppgitt:

– Vi får lekser og informasjon via en hjemmeside som lærerne bruker. Men den er nesten umulig å komme inn på med analog linje, sier hun. Mamma Arlin synes det er sårt å høre at døtrene rammes av at de bor i Lundevik.

– Også for oss voksne er mangelen på bredbånd et stort problem i en tid der blant andre kommunen legger ut informasjon på nettet, sier hun. De var lovet bredbånd i bygda før jul, men ingen montører dukket opp. Det viste seg at det var for få linjer til bygda, noe nettleverandøren ikke hadde forvisset seg på forhånd.

– Det vi kan gjøre er å si opp vår fasttelefon og på den måten frigjøre linjen til bredbåndbruk. Men da må vi i stedet bruke IP-telefon (telefon via bredbånd) med dårlig kvalitet. Det er foreløpig heller ikke noe alternativ, sier Arlin Lundevik. Læreren til Marie, Jens Gabrielsen, bekrefter at det er en absolutt fordel for elevene å ha tilgang på internett hjemme.

– Vi har en egen hjemmeside der vi blant annet legger ut lekser. Videre er internett et viktig suplement i prosjekt— og leksearbeid for elevene, sier han. Og alt dette skjønner ordfører Åse Lill Kimestad godt. Hun har lest brevet fra Marie og sier hun vil undersøke hvordan bredbåndtilgangen er i kommunen.

– I regionrådet, som omfatter Mandal, Audnedal, Marnardal og Lindesnes er vi opptatt av dette, også hva gjelder dårlig mobildekning. Det er viktig at Telenor er lydhøre slik at det ikke bare er byene som har god dekning på bredbånd og mobil, sier hun.