Hamar/Oslo: På det meste var seks-sju ekvipasjer savnet fordi de ikke hadde meldt seg på de respektive sjekkpunktene til forhåndsstipulert tid.

Sistemann som kom ut av snødrevet var en franskmann som har vært «savnet» i fjellområdene rundt Savalen. Nestsistemann har nå vært innom sjekkpunktet på strekningen mellom Tolga og Tynset.

– Så nå avslutter vi leteaksjonen, så får de andre drive med hundeløp, sier en fornøyd informasjonskonsulent Kari Anne Dobloug ved Hedmark politidistrikt til NTB umiddelbart etter at villmarksdramaet endte lykkelig og uten dramatikk.

Tett snø

Sju snøscooterpatruljer og 24 mannskaper fra Norges Røde Kors og Sivilforsvarets fredsinnsatsgrupper fra Alvdal og Tynset ble opprinnelig satt inn i leting etter seks-sju ekvipasjer som ikke hadde latt seg registrere på sine respektive sjekkposter til forhåndsavtalt tid.

De fleste kom til rette straks det lysnet av dag. De to siste måtte holde ut noen ekstratimer i snøkav og kald vind.

Informasjonskonsulent Dobloug sier at situasjonen aldri har vært oppfattet som dramatisk. Det er snakk om fjellvante folk som er godt utrustet.

– Men det var svært dårlig vær i området. Tett snø og elendig sikt, kunne Dobloug fortelle.

Villmarkskjendis

Villmarkskjendis Lars Monsen var en av flere hundekjørere som ikke hadde gitt lyd fra seg til avtalt tid under Femundsløpet i helgen. Politiet i Hedmark satte i gang storaksjon for å oppspore de savnede hundespannene i Folldalsfjella.

Ekvipasjene under løpet har faste sjekkpunkter med stipulerte tidspunkter, men disse var for noen av deltakerne overskredet med flere timer.

– Spannene har ligget værfast. Ikke så rart – det har falt opptil en meter snø i enkelte områder av villmarksløpet, sier informasjonskonsulenten.

Fjellvante folk

Dobloug kunne tidlig berolige engstelige sjeler:

– Dette er drevne og fjellvante folk som er godt kledd og godt utstyrt. De kan bruke kart og kompass. Vi har ingen grunn til å tro at det har tilstøtt dem noe. Men siden de ikke har meldt seg på sjekkpunktene under Femundsløpet, har vi i samråd med arrangøren satt i gang leting, sa Dobloug til NTB da letingen ble gjenopptatt i grålysningen mandag.

Hun fikk støtte av Lars Monsens samboer, Nina Skramstad. Monsen lå værfast, og Skramstad beroliget på hurdal.com om at det ikke var noe dramatikk i dette. Sammen med Thomas Werner og Yngve Fagerli slo Monsen opp telt natt til mandag, og der skulle han holde stand til dagen gryr.

Det var 134 startende i årets utgave av Femundsløpet, med sine 600 kilometer Europas lengste hundeløp.