OSLO: – Ved 14-tiden var vi oppe i 90 innstilte avganger, men vi venter dessverre at tallet vil øke til tirsdagens nivå, sier Foss Stene til NTB.

I Danmark har alle de danske pilotene vedtatt å gå tilbake til jobben. Vel 150 av dem har vært i streik siden mandag morgen i protest mot at SAS vil overføre flygerne fra deres felles skandinaviske avtaleforhold til nasjonale avtaler

Inntil onsdag middag var det innlevert rundt 15 sykemeldinger til SAS Braathens trafikksenter på Gardermoen, etter at det var registrert fem ut på formiddagen. Noen flygere var ved middagstid hos legen, så det kan komme noen flere legeerklæringer, sier Foss Stene.

Det er usikkert hva de danske pilotenes avgjørelse vil bety for sykdomsnivået til deres norske kolleger i SAS Braathens.

Arbeidsretten

Arbeidsretten i Stockholm vil ventelig onsdag ettermiddag avsi dom etter at SAS-konsernets tre skandinaviske flygerforeninger er blitt innstevnet. Bakgrunnen er konflikten i Danmark, der 150 flygere la ned arbeidet mandag morgen og skapte en konflikt som SAS mener er tariffstridig.

På sin side mener flygerne at det er SAS-konsernet som opptrer avtalestridig i og med at man vil overføre flygerne fra det felles skandinaviske avtaleforholdet til nasjonale avtaleforhold.

Grunnen til at den norske flygerforeningen blir trukket inn i konflikten i Danmark er ifølge kommunikasjonsdirektør Cathrine Foss Stene at også norske flygere jobber for SAS i Danmark. De blir derfor delaktige i stevningen som nå behandles av Arbeidsretten, selv om de er organisert i Norge hvor det ikke er noen formell konflikt.

Årsaken til at det er Arbeidsretten i Stockholm som skal avgjøre saken er at moderselskapet SAS AB er et svensk foretak.

Forhandlingene fortsetter

Forhandlingene mellom de skandinaviske flygerne og SAS-ledelsen ble avsluttet natt til onsdag uten at de førte til noen resultat.

– Forhandlingene fortsetter igjen fredag, men da på sentralt nivå mellom arbeidsgivere og arbeidstakere. Det vil si at parter blir representanter for pilotforeningene og representanter for den svenske arbeidsgiverorganisasjonen Flyarbetsgiverna. SAS AB er jo et svensk foretak, opplyser informasjonsdirektør Simen Revold i SAS-gruppen Norge, til NTB.

Forhandlingsmøtet som ble startet tirsdag, var planlagt før problemene for SAS Braathens og SAS Danmark startet mandag morgen. Her skulle partene etter planen arbeide seg fram til en enighet om de langsiktige virkningene av at pilotene overføres fra et felles skandinavisk avtaleforhold til nasjonale avtaleforhold. (©NTB)