OSLO: – For de fleste kvinner var Taliban-regimet i Afghanistan det verste som kunne skjedd dem. For meg har imidlertid det verste vært tiden etter at boken om oss kom ut, sa den alvorstyngede kvinnen foran den fullsatte Maihaugsalen i Lillehammer tirsdag kveld.

I salen satt nærmere 700 personer fra norsk litteraturelite. Åsne Seierstad var ikke til stede, men det var hennes forlegger, Cappelen-sjef Anders Heger.

Konsekvenser

Sammen med sin 20 år gamle sønn Turaj Rais og den 23 år gamle kona var Shah Muhammad Rais æresgjest da litteraturfestivalen åpnet. Før han gikk på scenen ville derimot ikke Rais avsløre hvordan hans åpningsord for festivalen ville være. Etter innledningen fra festivalens leder Tone Kolaas sa imidlertid Rais bare noen få ord før han overlot talerstolen til kona, som med sønnen som tolk fortalte hvilke konsekvenser «Bokhandleren i Kabul» har hatt for familien.

Den svartkledde kvinnen beklaget at hun ikke snakket engelsk, men skyldte på krigen og at hun aldri hadde fått den skolegangen som var nødvendig. I stedet framførte hun sitt budskap om hvordan livet hennes og livet til familien var endret etter at boken kom ut for fire år siden. Hun nevnte også opplysninger i boka som hun sa var direkte feil, blant annet opplysningene om at bokhandleren skal ha betalt for å få gifte seg med henne.

– Jeg vil be alle skandinaviske kvinner og spesielt alle norske kvinner om å bidra til å gjenreise min ære, ba hun om.

Bare ti minutter etter at hun hadde holdt sin appell til salen forlot hun Maihaugen sammen med sønnen mens Shah Muhammad Rais ble igjen.

Ingen kommentar

– Jeg vil ikke kommentere utsagnene ut over å si at det var en fordel at de også får komme med sin versjon av saken, sier Heger til NTB.

I pausen, halvveis i åpningsprogrammet, gikk Heger raskt ut av salen med telefonen mot øret. Han ville ikke bekrefte at det var Åsne Seierstad han oppdaterte på den siste utviklingen i saken.

– Hvem jeg ringte til er ikke en sak for NTB, var Hegers knappe kommentar.

– Modig dame

– Jeg var litt overrasket over formen, men må si at jeg synes hun er en modig dame, sier festivalsjef Tone Kolaas til NTB.

Kolaas forstår at Suraya Rais benyttet anledningen som åpningen av litteraturfestivalen ga henne til å fortelle hvordan «Bokhandleren i Kabul» har påvirket livet hennes. Hun vil ikke si at det feil av festivalen å slippe til slike innlegg.

– Noen vil sikkert si at dette var feil sted og feil tid, mens andre vil si at dette var helt riktig. Jeg synes ikke det er vår oppgave å ha forferdelig streng regi på ting. Vi er en festival som skal fremme det frie ordet, sier Kolaas.