KRISTIANSAND: Det foreslås en bevilgning på 729,4 millioner kroner til Universitetet i Agder, UiA.

Videre er det lagt inn halvårsvirkning av syv stipendiatstillinger fra høsten 2008. UiA skal i 2008 i tillegg omdisponere internt 15 studieplasser til førskolelærerutdanningen.

I statsbudsjettet for 2007 ble det ikke satt av midler til nye stipendiatstillinger slik sektoren hadde forventet. Årets tildeling er bare rett og rimelig, og kommer ett år for sent, mener ledelsen ved Universitetet.

— Det generelle budsjettet er altfor lavt, og vi har fått altfor få av de nye stipendiatstillingene, sier rektor Torunn Lauvdal til fvn.no.

De samlede offentlige bevilgningene til forskning og utvikling over statsbudsjettet er anslått til om lag 17,8 milliarder kroner i 2008. Det er en nominell økning på om lag 1,2 milliarder kroner i forhold til 2007. Dette tilsvarer en reell vekst i bevilgningene til forskning på om lag 3 prosent.

I tillegg til direkte FoU-bevilgninger over statsbudsjettet kommer skattefradrag for bedrifter gjennom Skattefunn-ordningen. Disse er anslått til om lag 900 millioner kroner bokført i 2008. – Forskningsbevilgningene på statsbudsjettet er langt fra i tråd med ambisjonene om at Norge skal være en ledende kunnskapsnasjon, sier lederen i Forskningsrådet Arvid Hallén.

– For Forskningsrådet er budsjettet skuffende. Det imøtekommer ikke de utfordringene Norge står overfor, og er heller ikke i samsvar med de målsettingene som Stortinget stilte seg bak under behandlingen av forskningsmeldingen, sier Hallén etter at regjeringen har foreslått å bevilge 1,2 milliarder kroner mer til forskning og utvikling i 2008 sammenlignet med bevilgningen for i år.

De samlede offentlige bevilgningene til forskning og utvikling over statsbudsjettet for 2008 er anslått til om lag 17,8 milliarder kroner, en økning på om lag 1,2 milliarder kroner i forhold til 2007. Dette er en anslått realvekst på om lag 3 prosent.

6 mrd. er for lite

I tillegg til bevilgningsøkningen på 1,2 milliarder kroner foreslås det å styrke Fondet for forskning og nyskaping med 6 milliarder kroner slik at fondets samlede beholdning blir på 66 milliarder kroner. Det vil gi om lag 300 millioner kroner i økt avkastning i 2009. – Regjeringen vil ikke nå vekstmålet for norsk forskningsinnsats på 3 prosent av BNP innen 2010 hvis de ikke kommer med et kraftig løft de nærmeste årene, sier leder i Forskerforbundet, Bjarne Hodne. Forskerforbundet mener derfor at økningen i forskningsinnsatsen ikke er tilstrekkelig. I den forbindelse er forslaget om styrking av forskningsfondet med 6 milliarder kroner altfor lite, og denne satsingen vil ikke gi utslag før i 2009. – Hvileskjær

Rektor Geir Ellingsrud ved Universitetet i Oslo (UiO) kaller budsjettforslaget et hvileskjær og sier det er bra at Forskningsfondet økes med 6 milliarder kroner.

– Men vi nyter ikke uten videre godt av disse pengene, påpeker han.

– Det er konkurranse om forskningspengene, og når vi først får dem, vil det kreve nye store egenandeler fra UiOs side. Når grunnbevilgningen står på stedet hvil, vil dette gå ytterligere ut over den vanlige virksomheten innen forskning og undervisning, sier Geir Ellingsrud. Han mener det er behov for å tenke nytt når det skal satses på forskning, slik at deler av midlene tilfaller universitetenes ordinære bevilgning.

UiO må kutte

I fjor dekket Universitetet i Oslo kuttet i statsbudsjettet gjennom inndragning av ubrukte midler, samtidig som man fortsatt satset på utvikling av toppforskningsmiljøer. Nå finnes ingen midler å ta av, og UiO står derfor overfor betydelige kutt.

Kuttene vil ramme planlagte ansettelser, undervisning, forskning og vedlikeholdet av bygningsmassen, mener Ellingsrud som er skuffet over budsjettforslaget. Han sier at satsingen som trengs for å utvikle kunnskapssamfunnet, nå blir stilt i bero.

Mer fra statsbudsjettet 2008:

Regjeringen gir ikke penger til en luftfartsskole på Kjevik som landsdelen har jobbet så hardt for. Rolf Terje Klungland (Ap) raser.

Får penger til overgangsboliger

– Må nå se etter et egnet sted for overgangsboliger, sier Mette Gundersen (Ap).

— Gledelig: Barnas Hus til Kristiansand

NA24: Her er budsjettet / Kristins finanstale /

Les hele statsbudsjettet på pdf

Barnehageprisen fryses / Haga: Tidenes CO2-satsing / Frp: - De svake taper / Slik blir skatten / Kutter pressestøtten / Høyre: Regjeringen bryter skatteløftene / Full rett til svangerskapspenger / Billigere pass / Kristin Sparekniv strammer inn / Kommunene får 6,2 millioner / Bellona misfornøyd med miljøprofilen / Legger om bilavgiftene / Barnehageprisen fryses / Mer til buss og drosje / Øker vrakpant på dieselbiler / Redd for rentegalopp / Straffedømte kan få sone hjemme / Mer til kvinnelige gründere / Øker snusavgiften / Øker dieselavgiften / Halvorsen: Fornøyd med helheten / Milliardløft for helse, omsorg og skole / Ikke lengre pappaperm

Web-tv: Morgenfrisk finansminister