KRISTIANSAND: — Politikken som føres i strandsonen gjør at vi mer og mer får en strandadel. Det mener jeg definitivt. Paradokset er at det er de samme menneskene som river seg i håret over prisutviklingen, som har innført reglene som skaper dette markedet og prisveksten, mener Gunnar S. Sædberg, eiendomsmegler ved Meglerhuset Sædberg i Kristiansand.

Sædberg har fulgt hyttemarkedet langs sørlandskysten i over 20 år, og er ikke i tvil om hvem som er ansvarlig for den eventyrlige prisstigningen på eiendommer i vannkanten. Trenden i år viser spesielt at prisforskjellen mellom de beste og nest beste strandeiendommene bare øker. Nå handles de virkelige flotte sørlandsperlene for langt over 20 millioner kroner, priser som var utenkelige for mer enn fem år siden.

Absurd

— Det som blir det absurde i dette, sett fra min side, er at vi har ikke mangel på strandarealer. Men vi mangler tilrettelagte strandarealer for allmennheten. Det er ikke nok fokus på å legge tilrette for at folk får tilgjengelighet til sjøen. Det er enormt med arealer langs kysten, men de er ikke tilgjengelige for folk, mener Sædberg.

Megleren trekker som et eksempel frem to øyer i kristiansandsskjærgården som etter hans mening kunne vært lett tilgjengelig for befolkningen.

— Hvis man bygger en gangbro fra fastlandet over til Stokken, så har man åpnet opp mange hundre mål for Randesunds og byens befolkning. Det samme gjelder for Bragdøya vest i Kristiansand. Det er bare en enkel, slank, fin gangbro som skal til, fastslår Sædberg.

Se muligheten

Megleren synes at politikerne lager strandsonen til et problem, heller enn en mulighet.

— I stede for at staten bruker masse penger til å samle opp arealer til det offentlige, burde man heller bruke ressursene på det som virkelig kan gi sjøtilgang for folk, mener Sædberg, som samtidig presiserer at han er en stor tilhenger på restriktiv strandsonepolitikk.

— De arealer som har store friluftsinteresser må for all del ikke bygges ned. Det offentlige bør også vurdere å kjøpe enkelte eiendommer hvis de kommer i salg. Men i dag er det blitt slik at de enkleste tiltak, for eksempel påbygg på eksisterende bebyggelse, utvidelser av brygger og så videre på allerede privatiserte arealer er blitt et problem. Dette er et misforstått vern og har ingenting med nedbygging av strandsonen å gjøre, hevder Sædberg.

Feil

— Hvorfor blir det slik?

— Folk har en forvrengt oppfatning at det ikke er strandarealer igjen i Norge. Men det er ikke noe som er så feil, sier Sædberg, som samtidig sier at han mener at mye i strandsonen aldri burde vært bygd, men siden dette er gjort for mange år siden, er det vanskelig å gjøre noe med nå.

— Det viktigste bør være at man nå iverksetter tiltak for å åpne opp de arealer som gir allmennheten reell tilgang, og ikke bruke ressurser på detaljer i allerede utbygde områder. Folk er så fokusert på problemene, i stede for å se på mulighetene, mener Sædberg.