Foto: TORSTEIN ØEN

KRISTIANSAND: — I natt har det vært tre episoder som har stukket seg ut, opplyser operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Bjarne Bakken til fvn.no.

Politiet etterlyser tips og vitneobservasjoner i alle tre tilfellene.

Klokken 01.45 i natt fikk politiet tips om noen mistenkelige personer som oppholdt seg i Kristiansand sentrum. Melder mente personene lusket rundt og at de hadde noe i gjære. Like etter gikk alarmen på Fotomilø på hjørnet av Henrik Wergelandsgate og Kirkegata.

Ifølge politiet var en patrulje like i nærheten da de fikk meldingen om de mistenkelige personene. Ved politiets ankomst hadde gjerningspersonene likevel klart å ta seg inn på stedet ved å knuse et vindu, stjålet med seg fotoutstyr og deretter stukket av.

Ifølge daglig leder ved Fotomiljø, Johannes Echholt skal det, grovt regnet, være stjålet fotoutstyr til en salgsverdi av 300.000 kroner. Han mener i tillegg at tyvene var særdeles proffe.

Målrettede og proffe - De har vært ganske selektive og har vært her tidligere for å finne ut hva de vil ha. Det er vi ganske sikre på, sier Echholt til fvn.no.

Overvåkningsvideoen som nå er overlevert til politiet viser målrettede tyver.

  • Du ser på videoen at de er veldig målrettede. De har for eksempel knust to forskjelle glassmontre og tatt ut bare ett kamera fra hver. De har visst hva de ville ha. De har tatt de beste kameraene.

Så langt kan Eccholt notere at det er høyst proffe videokameraer og fotoapparat som er blitt stjålet.

- Mistenker du at det er en profesjonell bande som står bak dette?

— Det er vanskelig å si, men vi har fått indikasjoner på at de har vært i Mandal også. Det blir vanskelig for meg å spekulere, men for meg ser det veldig profft ut, sier Echholt.

Fotomiljø har de siste årene vært utsatt for flere innbrudd og tyverier. Eccholt synes det er vanskelig å finne forklaringen på hvorfor butikken har vært så utsatt.

— Hver gang det har skjedd noe, så har vi utbedret feilene. Vi har pansret panserglass i vinduene og har satt opp bukker på fortauet, men disse tyvene tar altså å peller ut glasset i døra, for så å sette det pent på igjen.

Lønnsomt å være kriminell Men han er ikke i tvil om at det for enkelte er gunstigere å sitte i fengsel enn det er å arbeide.

— Det er klart det. Jeg fikk jo beskjed fra noen i politiet når de pågrep flere polakker i forbindelse med et innbrudd i 1999 at de var overlykkelige over å bli tatt og satt i fengsel. Dagpengene i fengslet er mer enn en uke på en vanlig lønn i Polen, påpeker Eccholt, som mener vi på denne måten skaper kriminelle.

- Hva betyr slike innbrudd for butikken?

— Det er små marginer i denne bransjen. Forsikringen dekker en del, men egenandelen er jo rent tap. I tillegg må man se på hva det krever av jobb i etterkant av arbeidstimer. Det å se etter skader, finne ut hva som er stjålet, finne serienumrene, regningene på varene. Man må ta den volsdomme jobben med i tapet, sier Eccholt til fvn.no.

Stakk av fra stedet Ifølge politiet er det usikkert om gjerningspersonene stakk av til fots eller i bil.

— Vi har mistanke om at de hadde en bil i nærheten, men vet ikke om de stakk av til fots eller i bil, sier Bakken.

Personene som ble observert i forkant av tyveriet var fire personer, hvorav tre av disse var mørkledde og den ene var lyskledd.

Politiet tør ikke med sikkerhet si om det er snakk om menn eller kvinner.

— Nei, utover dette, så vet vi ikke så veldig mye. Det er observert fire personer eller skikkelser, kan du si.

Over en time senere på natten fikk politiet to tilsvarende meldinger.

MANDAL: Knuste butikkvindu

03.26 Eier av Mandal Optikk er på jobb da han hører at glasset blir knust i butikken sin. Han løper opp i butikken, men ser ingen personer. Ved nærmere undersøkelser kunne han konstatere at ingenting hadde blitt stjålet fra stedet, men at et av vindusglassene i butikken var blitt knust.

MANDAL: Stjal ur

03.38 Alarmen går i Blitzfoto i Marnaveien i Mandal. Glasset er knust på stedet, men heller ikke her har gjerningspersonene tatt seg inn i butikken. Men opersjonsleder Bjarne Bakken opplyser om at det er blitt stjålet blant annet ur som har ligget i armlengdes avstand i vinduet.

Politiet vil foreta åstedsundersøkelse av butikkene i dag. De ser ikke bort fra at episodene kan ha en sammenheng., men vil ikke slå dette fast.

  • Det kan være samme folk som står bak alle tre hendelsene, så vi er interessert i alle opplysninger som vi kan få, sier Bakken til fvn.no.