KRISTIANSAND: – Det blir ikke mye positivt denne gangen heller. Det er grunn til å frykte en overfladisk og verdiløs rapport, sier han til Rogalands Avis.

Lekkasjer

Norsk Bane har, en måned før rapporten legges fram, fått tilgang på opplysnigner som går i retning av å hindre utbygging av en høyhastighetsbane på strekningen Stavanger — Kristiansand - Oslo.

— Jeg ønsker ikke å gå i detalj på dette, men vi frykter at resultatet blir det sammen som sist, sier informasjonssjef i Norsk Bane, Tor Bjørlo, til fvn.no.

Det Bjørlo henviser til er fjorårets rapport fra det tyske konsulentfirmaet VWI, hvor det ble konkludert med at en lyntogbane på denne strekningen ville bli for dyr.

Rapporten ble bestilt fra politikerne på Stortinget, som har vist stor vilje til å satse penger på hurtiggående tog mellom de største byene i landet.

Ny rapport

Samferdselsministeren godtok ikke konklusjonen, og ba om en mer omfattende utredning. Det er denne rapporten som legges fra 15. november i år.

— Det kan synes som det politiske miljøet er kommet lenger enn Jernbaneverket. Ideen om høyhastighetsbane har fått festet seg. Alle ønsker grundige utredninger om dette, sier Westermann.

Avventer

Informasjonsdirektør Anne Marie Storli i Jernbaneverket reagerer på Westermanns uttalelser.

— At Westermann har så lave forventnigner til rapporten, får stå for hans regning. Vi tror den blir spennende og interessant, og et godt diskusjonsgrunnlag når rapporten skal ut på høring, sier Storli.

Storli mener Norsk Banes uttalelser ikke baserer seg på fakta, men synsing.

— Det har ikke lekket opplysninger i denne prosessen, men det har vært mye omtale. De "lekkasjene" som er kommet, stemmer ikke med virkeligheten, understreker Storli.

FAKTA:

- Norsk Bane har i oppgave å planlegge, bygge og drive høyhastighetsbaner i Norge.