KRISTIANSAND: 10.000 russ er i Kongeparken på Ålgård denne helgen og feirer. På bakgrunn av dette kontrollerte UP de tilreisende russebilene langs E 39, vest for Mandal, fredag. Kontrollene startet tidlig fredag morgen, og vil fortsette utover natt til lørdag.

— Kontrollen pågår enda, men vi ser at det er færre russebiler som skal til Stavanger i dag, enn det vi hadde antatt. Jeg tror mesteparten dro i går kveld, eller mellom klokken fem og seks i dag tidlig, sier Bjart Gabrielsen til fvn.no.

- Jevnt sig

Alle som kjørte på denne strekningen i dag måtte gjennom en kontroll. Og de som passerte, er UP-sjefen fornøyd med.

— Det var lite å sette fingeren på. Bilbeltebruk og sikringen var veldig bra, roser Gabrielsen.

Han har ikke tall over hvor mange russebiler som til nå har blitt kontrollert, men påpeker at det har vært et jevnt sig i trafikken i hele dag.

— UP vil fortsette med å ha kontroll utover natten, forteller UP-sjefen.

Utsolgt

Arrangementet har vært utsolgt siden september i fjor, og russen forteller om at mange har måttet kjøpe billetter på svartebørsen.

— En billett kostet egentlig rundt 800 kroner, men jeg vet om folk som har betalt over 2 000 kroner for billett, sier Jeanette Joreid (19).

Hun og venninnene Veronica Kristensen (18) og Mariel Jaabæk (19) gleder seg til russetidens største begivenhet, og var fredag hos Statens vegvesen for å kontrollere russebilen deres.

— Det er det å møte masse folk og festen som trekker mest, sier Kristensen.

- Trygt

For dem som har klart å kapre seg billett, stiller politiet i Rogaland opp med ekstra mannskap.

— 98 prosent av alle som kommer på disse treffene oppfører seg fint. Men de resterende to prosentene som ikke oppfører seg, er ganske mange mennesker når vi snakker om 10.000 besøkende, sier politiførstebetjent Einar Haugland ved Rogaland politidistrikt.

Han mener likevel at det er trygt for foreldrene å slippe ungdommen til Kongeparken.

— Vi har erfaringsmessig få ulykker, og det er ikke mange straffesaker som blir opprettet etter disse landstreffene, sier Haugland.