LILLESAND: — Vi kan ikke lenger være avhengig av at folk følger med på når naboen er på plass. Jeg vil derfor spørre Formannskapet om det kan være andre måter å følge opp boplikten på, sier ordfører Arne Thomassen.

Svenny Karlson på Ågerøya fikk nylig skriftlig takkebrev fra Lillesand kommune etter at hun tipset om fire naboeiendommer hun mener ikke er bebodd. Hun er lei av å se tomme hus med mørke vinduer på Ågerøya.

— Er du ikke redd naboene ser på deg som angiver?

— Noen vil kanskje kalle det tysting eller angiveri, men det er like galt å ikke varsle. Så lenge det er boplikt skal den overholdes, mener Svenny Karlson.

Må forklare seg.

På grunnlag av Karlsons opplysninger og en sjekk av bopliktvedtak har Lillesand kommune tilskrevet tre av de fire huseierne, som må forklare hvorfor de så sjelden er på Ågerøya.

— Jeg bor i Oslo. Vi overtok gården på Ågerøya etter mormor. Jeg har vært usikker på om det var boplikt på eiendommen. Det fikk jeg vite i august, men har dessverre ikke fått gjort noe med det, sier Arne Follerås.

Follerås er en av de fire Svenny Karslon har tipset om. Han synes ikke det er noe gøy at Karlson har varslet kommunen.

— Men jeg vil ikke legge meg ut med naboen og diskutere dette i avisen, sier Follerås.

Ingard Lundeby er den andre som har fått brev fra jordbrukssjef Odd Steindal. Brevet ble sendt til Lundeby i Oslo.

— Bor du på Ågerøya?

— Det vil jeg ikke kommentere. Jeg vil se på hele saken, sier Lundeby, som heller ikke vil kommentere at en nabo tipset.

— Ingen bombe at folk der ute følger med, sier Lundeby.

Helt åpenbart.

Svenny Karlson presiserer at hun ikke fører loggbok når det er folk i husene på Ågerøya.

— Det er helt unødvendig. Det er helt åpenbart. Du kan ikke unngå å legge merke til det, sier Svenny Karlson.

Lillesandskvinnen Svenny Karlson har vært opptatt av et levende lokalsamfunn og bopliktspørsmålet i over 20 år.

Karlson tror det er lettere for henne som nytilflyttet å tipse kommunen enn for de som har bodd på øya lenge. Dette bekreftes av Inger Haugevik, som har bodd på Ågerøya i 23 år.

— Etter mange år med bråk om boplikten er vi trøtte. Jeg er glad for at noen orker å kjempe for at boplikten skal overholdes, sier Haugevik.

— Vi ikke ressurser til å følge med og har derfor oppfordret velforeninger og andre til å varsle om mislighold. Vi setter pris på at folk følger med, slik at vi kan få levende lokalsamfunn, sier jordbrukssjef Odd Steindal.