AUST-AGDER: Lekteren gikk ned på innsiden av Lille Måkeholmen utenfor Homborsund den 19. november. Etter å ha søkt i det aktuelle området har Kenneth Ødegaard, som driver Sørlandsdykk og ROV tjeneste, nå funnet lekteren og gravemaskinene.

— Vi har søkt med sonar og ekkolodd i en ukes tid, og fikk en del spennede utslag. Det er for dypt i området til at vi kunne sende ned dykkere, så vi brukte en miniubåt med kamera. Det var svært dårlig sikt nede på dypet, kun en meter, men etter et par timer fanget kameraet opp både lekteren og gravemaskinene, sier Ødegaard til fvn.no.

Usikkert om den blir hevet

Lekteren ble funnet på 80 meters dyp, mens gravemaskinene ligger et stykke ifra på 86 meter.

Det er uklart om lekteren og gravemaskinene vil bli hevet opp fra dypet.

— Det er det eierne av lekteren, Rørhuus Anlegg, som bestemmer. Etter vi over jul har redigert videoen som miniubåten tok opp på dypet, vil vi sende den til dem slik at de kan ta en avgjørelse, sier Ødegaard.

Han tror det kan bli en utfordring å få opp gravemaskinene.

— De veier over 30 tonn til sammen, så da må det brukes en meget kraftig kran, sier han.

Tok inn vann før den veltet

Lekteren skulle frakte de to gravemaskinene fra Lillesand til Arendal da forliset fant sted. Båtføreren ble møtt av høyere bølger enn antatt, og valgte å snu.

— Lekteren begynte å ta inn vann, og sjåføren satte seg i den ene gravemaskinen for å få ut sjøvannet igjen. Det var nok ikke stille nok på sjøen for å gjøre den operasjonen, sa tilsynsleder Paul Bjarne Nerheim i Arbeidstilsynet i Sør-Norge til fv.no etter forliset.

PÅ 80 METERS DYP: Kameraet på miniubåten fant lekteren og gravemaskinene. Foto: ROV (Kenneth Ødegaard).