OSLO: Over 2.500 prøver fra Gilde og andre produsenter av kjøttdeig har ikke påvist den aktuelle E.coli-bakterien. Derfor ønsker Mattilsynet å se nærmere på om blant annet matvarer som yoghurt kan være kilden til smitten som til nå har rammet 13 barn.

— Hovedsporet i jakten på smittekilden er fortsatt kjøttdeig. Men vi undersøker også annen mat de syke barna har spist, sier seksjonssjef Nina Aas i Mattilsynet til NTB.

Hun sier at medisterfarse, yoghurt og spekepølse er blant produktene som nå blir undersøkt. De første undersøkelsene tyder på at medisterfarse kan utelukkes som smittekilde, ifølge Aas.

Mattilsynet avgjør hvilke matvarer som skal undersøkes på grunnlag av opplysninger fra de syke barna og deres familier om hva de har spist.

Epidemifrykt Dagbladet melder fredag at krydderbransjen i Norge har sluttet å behandle innført krydder med gammastråler for å ta kverken på bakterier. Bakgrunnen er et EU-direktiv for tre-fire år siden som krever at bestrålt krydder skal merkes med at det er strålebehandlet. Merkingskravet førte til at bransjen ga opp strålebehandlingen fordi man fryktet et merkingen ville svekke salget av krydder.

Informasjonssjef Viktor A. Wikstrøm jr. ved Institutt for energiteknikk på Kjeller sier at man ikke kan utelukke at E.coli-smitten stammer fra krydder.

— Hos oss har vi fryktet at epidemier av salmonella og E.coli ville øke fordi det er slutt på bestrålingen av krydder, sier informasjonssjefen. Instituttet står for bestrålingen på oppdrag fra næringsmiddelindustrien og helsetjenesten her i landet.

Ikke like effektiv Krydderbransjen har gått over til å varmebehandle importert krydder i stedet for å bestråle det. Bakteriene fjernes da ved hjelp av damp, men denne måten blir av folk i bransjen ikke ansett som like effektiv som bestråling.

— I praksis er det ingen som bestråler krydder lenger her i landet. Det er synd, for det er den beste metoden, sier Leiv Helsingen. Han er salgs- og markedssjef hos Arne B. Corneliussen AS, en av de store leverandørene av krydder til næringsmiddelindustrien i Norge. Helsingen er bare en av flere i bransjen som beklager at det er slutt med bestråling som metode for å fjerne bakterier.

Anlegg i Europa Mesteparten av krydderet som kommer til Norge, er varmebehandlet før det kommer til landet. Mye av varmebehandlingen skjer på anlegg i andre land i Europa.

Men også i enkelte land der krydder dyrkes, som i India, er det begynt å vokse opp varmebehandlingsanlegg etter krav fra europeiske kunder, opplyser salgsleder Håvard Skavern hos Rieber i Bergen. Firmaet er størst i landet på krydder i dagligvarehandelen.

— Bakteriologisk kommer vi ikke så langt med dampsterilisering som ved hjelp av stråling, men damping er så betryggende at det ikke er noen grunn til å sette spørsmålstegn ved matsikkerheten, sier Skavern til NTB.

Rieber i Bergen er den eneste krydderprodusenten i Norge som har eget varmebehandlingsanlegg. Det er bare selskapets egne krydderprodukter som blir behandlet ved anlegget, opplyser Skavern til NTB.