INGEN KLAR LØSNING: Forsker Sturla Nordlund mener det ikke er noe fasitsvar på om Lyngdal bør beholde ølmonopolet eller ei. Foto: sirus.no

Det forteller forsker Sturla Nordlund i Sirus (Statens institutt for rusmiddelforskning).

Det er imidlertid lenge siden det ble forsket på konsekvenser av ølmonopol i Norge. De siste undersøkelsene er fra 1970— og 80-tallet. Kanskje ikke så rart, siden det i dag kun er fem kommuner i Norge som har egne ølutsalg .

I disse dager brygger det opp til full ølkrig i Lyngdal . På den ene siden står tilhengerne av ølmonopolet, som har satt i gang underskriftskampanje. På den andre siden står butikkeierne, som sannsynligvis vil søke om å få selge øl når nåværende bevillinger for ølutsalget og restauranter går ut til sommeren.

Mer øl, mindre vin og sprit

- Hvorfor er det så få ølmonopol igjen, Sturla Nordlund?

— Det er nok et utslag av en nokså lang historisk prosess mot en mer liberal holdning til alkohol generelt. Helt siden krigen, egentlig, svarer Sturla Nordlund.

Han har befolkningens alkohol- og narkotikavaner, holdninger til alkoholrelaterte spørsmål og alkoholpolitikk som arbeidsområde i Sirus. Og kan fortelle at det ikke er første gangen folk har vært uenige om ølmonopolordningen. Likevel har det vist seg at synlige konsekvenser av nedleggelse eller opprettelse av ølmonopol har uteblitt.

— Det var på 70-tallet de første undersøkelsene ble gjort. Da ble det åpnet ølmonopol i noen byer på Vestlandet, det var vel i Ålesund og Kristiansund. De fant at ølsalget økte, mens salget på vinmonopolet gikk ned. Men det var ikke noe særlig utslagsgivende for alkoholkvantumet, sier Nordlund.

Videre forteller han om en motsatt effekt lenger nord i landet på 1980-tallet.

— I Tromsø har de både innført og nedlagt ølmonopol et par ganger på 80-tallet. Der fant man noe liknende. Når det ble nedlagt, økte ølsalget når det ble solgt i vanlige butikker. Vinmonopolets salg gikk ned, sier forskeren.

Ber lokalpolitikerne ta hensyn til ungdomsfyll

- Er det bedre at folk drikker øl enn varer fra vinmonopolet?

— Alkoholmessig er det hipp som happ. Men når man drikker øl, tar man inn mer veske, og det er ikke så lett å få alkoholforgiftning. Men det er like skummelt for folk som ikke er særlig vant med alkohol.

Sturla Nordlund kan derfor ikke gi noe klart råd til Lyngdal kommune, om de bør beholde ølutsalget eller ikke.

— Lokale vurderinger må inn. Hvis det er et stort problem med ungdomsfyll kan det kanskje være dumt å åpne for mer. Men på den andre siden må det (problem med ungdomsfyll) i så fall være fordi de får tak i alkohol et annet sted, kanskje brennevin og hjemmebrent, og det kan jo være enda verre, sier Sturla Nordlund, som også mener lyngdalpolitikerne må ta med i vurderingen hvor langt det er til nærmeste vinmonopol.