— Hvis det er slik at man kommer over et dyr som er hjelpeløst og ikke klarer seg selv, kan man gå til veterinær og få det avlivet. Man må da fylle ut en selverklæring, og veterinæren sender regningen til oss, sier seksjonssjef Ragnhild Skei ved Mattilsynet i Vest- Agder.

Tilbudet fra staten gjelder når man finner en hjemløs, hjelpeløs katt, og er dermed ingen løsning for katteeiere som ønsker avlivning av egne katter. Samtidig bør avliving være en nødløsning, som når katten ikke kan omplasseres.

— I hovedsak har eieren ansvaret for dyret. Det viktigste er en holdningsendring når det gjelder katter som blir forlatt, og at dyreeieren blir bevisst på ansvaret sitt, sier Skei.

Mattilsynet har det offentlige ansvaret for dyrevern i Norge. Men ifølge i dyrevernloven har alle som kommer over et hjelpeløst dyr plikt til å hjelpe. Ansvaret faller da over på tilfeldige forbipasserende. Det eneste det offentlige kan tilby katter som er hjemløse i dag er gratis avlivning.

— Men burde ikke det offentlige kunne tilby det samme som de frivillige dyrevernorganisasjonene?

— Det er mye vi kunne ønske oss, men per i dag har ikke Mattilsynet ressurser til å ta oss av kattene. Problemet er at man ofte ikke vet hvem som eier kattene. Da vet man heller ikke hvem som har ansvaret for dem, sier Skei.