BIRKENES: Bilføreren var på vei fra Birkeland mot Tveit på riksvei 41 da utforkjøringen skjedde i svingene ved Birkeland kirke. Han ble kastet ut av bilen i det kraftige sammenstøtet med et tre.

Kort tid før ulykken møtte en mc-patrulje fra Utrykningspolitiet mannen. Bilføreren skal da ha holdt en vill fart sørover.

— En av mine medarbeidere var på vei fra Kjevik mot Birkeland. I en av svingene før kirken, kom bilen i særdeles høy hastighet og delvis over i motgående kjørefelt. Motorsyklisten valgte å snu umiddelbart, sier sjef for Utrykningspolitiet i Rogaland og Agder, Bjart Gabrielsen, til fvn.no.

Til sykehus

Politimannen valgte å ikke bruke blålys da han tok opp forfølgelsen. Han skal ifølge Gabrielsen ikke ha oppnådd kontakt med bilføreren før utforkjøringen.

— Da mc-patruljen kom ut av en kurve, så han at bilen hadde skrenset ut av veien og truffet et tre, forteller Gabrielsen.

Polititjenestemannen, som var den første på stedet, skal ha satt i gang førstehjelp. Han fikk bistand av vitner som kom til. Venndølen skal ifølge politiet ha vært alene i bilen. Han hadde ikke gyldig førerkort.

- Måtte stoppes

26-åringen ble brakt med ambulanse til Sørlandet sykehus i Kristiansand. Ifølge akuttmottaket ved sykehuset kom mannen fra ulykken med lettere skader. Han var mandag kveld under behandling, og tilstanden hans var stabil.

UP-sjefen vet foreløpig ikke om bilføreren prøvde å kjøre fra politiet.

— Det er vanskelig å si om føreren la merke til at han møtte en motorsykkel fra politiet, eller om han i det hele tatt observerte at mc-føreren snudde, sier Gabrielsen, som støtter sin medarbeider i avgjørelsen.

— Alt annet ville vært veldig feilaktig. Det var viktig å få stoppet kjøringen. Hastigheten var ikke foranlediget av noe annet enn det bilføreren hadde lagt opp til selv, sier han.

Forbikjøring

Politimannen skal ha forklart at hadde han kjørt bil, ville det vært vanskelig å unngå en ulykke da han møtte venndølen.

I tidsrommet mellom møtet med politiet og utforkjøringen, skal 26-åringen ha kjørt forbi tre bilister.

— Alle er viktige vitner for oss, men i første omgang venter vi nå på en rapport fra polititjenestemannen, sier UP-sjefen.

Politiet drev mandag ettermiddag tekniske undersøkelser på stedet.

— Vi ba også om bistand fra Biltilsynet, opplyser operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt.

Veien var stengt en kort periode etter ulykken, men trafikken gikk som normalt i 17-tiden.

FIREHJULSSKRENS: Bilføreren kom kjørende fra Birkeland da han mistet kontrollen over bilen. Foto: Morten Boswarva