TVEDESTRAND: — Det er første gang vi ser håravfall i et slikt omfang hos elg som kan knyttes til hjortelusflua, sier Knut Madslien, forsker ved seksjon for vilthelse ved Veterinærinstituttet, til Nettavisen.

Hjortelusflua ble for første gang oppdaget i Norge i 1983. Det er hovedsaklig elg på Østlandet som er rammet. Til nå er det funnet elg med håravfall i Østfold (Rømskog, Våler og Skiptvet), Akershus (Aurskog-Høland, Nes, Eidsvoll, Ullensaker, Nannestad og Nittedal), Oslo, Hedmark (Eidskog, Kongsvinger, Sør-Odal, Stange, Åsnes, Våler og Rendalen), Oppland (Østre Toten og Lunner) og Buskerud (Øvre Eiker). I tillegg har elg med håravfall blitt observert i Skaun i Sør-Trøndelag, Grong i Nord-Trøndelag og Tvedestrand i Aust-Agder, ifølge Veterinærinstituttet.

Felles for dyrene som er funnet, er at de har håravfall langs sidene, på buken og på halsen, mens det er rester av behåring på oversiden av hodet, ryggen og nederst på beina.

Områdene som er rammet er dekket med brunlig flass og som regel fortykket. Hårene som sitter igjen løsner svært lett, og det finnes i regelen utrolige mengder med hjortelusfluer sittende i pelsen.

Ei hårløs elgku ble nylig avlivet i Tvedestrand, og ble obdusert av en lokal veterinær. Prøver fra dyret ble analysert ved Seksjon for vilthelse. Seksjonen tror håravfallet på denne elgen må være forårsaket av noe annet enn hjortelusflua.

Seksjonen anbefaler at hårløse dyr, som virker avmagret og syke, blir avlivet.