VALLE: Det var under et formannskapsmøte før 17. mai at sogneprest Theis Salvesen ga klar beskjed om at han ikke ønsket noen avskjedshilsen fra valleordfører Steinar Kyrvestad eller andre politikere på sin vei til sogneprestembetet i Tveit.

— Jeg har ikke hørt et hyggelig ord fra ordfører Steinar Kyrvestad og andre sentrale politikere i Valle på fem år. De har sett på meg som en utgiftspost, sier Theis Salvesen til Fædrelandsvennen.

Det er særlig Kyrvestad som sognepresten i Valle og Bykle gjennom 18 år har hatt et anstrengt forhold til. Dette gjelder både på det personlige, det kirkelige og på det politiske planet.

Angrer støtte

Som lokal Ap-politiker sier Salvesen at han støttet ordførerkandidaturet til senterpartipolitiker Steinar Kyrvestad, mot at Arbeiderpartiet fikk varaordføreren i 40 prosent stilling. Hvis ikke, kunne det ha blitt Kristelig Folkeparti ved Bjørgulv T. Berg som hadde blitt ordfører.

I dag angrer Salvesen på at han ikke støttet Berg.

— Da hadde kirken i Valle blitt behandlet annerledes, sier han.

Under frikirkemann og ordfører Kyrvestads regime har Salvesen gått hardt ut og erklært at kirken i Valle blir sultefôret. Offentlig uttalte Salvesen at: Først ødela Kyrvestad frikirken, deretter ødelegger han for statskirken i Valle.

«Ta» kirken

— På meg virker det som sentrale politikere i Valle har villet «ta» kirken i Valle, og så brydde ikke de andre seg om det. Vi har ikke blitt sett på som noen del av samfunnet i Valle, sier Salvesen.

— Hvorfor ikke?

— Nei, det vet jeg ikke. Jeg har nesten ikke pratet med Kyrvestad, sier han.

Salvesen sier han har tatt flere initiativ til samarbeid, men har ikke fått noen respons.

— Det toppet seg da biskopen var på besøk her i fjor. Da fant ordfører Kyrvestad på en unnskyldning for ikke å være til stede, noe som er uhørt, sier han.

Dongeri

At to sentrale politikere og en fra administrasjonen stilte i dongeri da de møtte biskopen, var også en respektløs opptreden, mener Salvesen.

Etter bispevisitasen ble det likevel enighet mellom kirken, politikerne i Valle og administrasjonen om at samarbeidsklimaet måtte bedres.

— Men vi har bare møtt hverandre på en julefrokost som vi inviterte til, sier Theis Salvesen, påtroppende sogneprest i Tveit.

— Stiller du på avskjedsfesten i Valle 1. pinsedag?

— Det er klart. Det er VÅR fest, men en eventuell gave fra kommunen får rådmannen overrekke, sier Salvesen.