Les også: Politiet: — Har fått en del klager fra naboer

— Russen har vært forbausende stille, sier Willy Hægeland, rektor ved Møglestu videregående skole i Lillesand, når fvn.no ringer for å få hans mening om årets russekull.

Han mener også russen ved hans skole har vært de snilleste som har vært i de tre årene han har vært rektor. Hægeland tror suksessen skyldes godt samarbeid.

— Vi har hatt en veldig god dialog gjennom russestyret, så så langt har det gått veldig, veldig fint, sier han, og forteller at det kun har vært enkelte episoder så langt i russetiden han ville vært foruten.

Disse dreier seg om enkelte russ har møtt opp på barne- og ungdomsskoler og skapt noe trøbbel der.

Møglestu-rektoren får imidlertid støtte av de andre rektorene fvn.no har snakket med i at årets russ har oppført seg fint.

- Veldig stolt - Så langt jeg kan se, har de oppført seg bra. Jeg har akkurat nå lest et brev fra Kreftforeningen der de takker for innsatsen i forbindelse med en innsamlingsaksjon. "Vi er veldig imponert over entusiasmen," står det. Så jeg er jo veldig stolt over det brevet, da, sier Kari Skogen, rektor ved Vågsbygd videregående skole.

Også på Lista og på Eilert Sundt videregående skole i Farsund meldes det om snille russ.

— Jeg må si at jeg synes de har oppført seg bra. Vi har hatt en god dialog med de. Jeg må også berømme dem for deres humanitære engasjement, og så satt de opp en glimrende revy. Jeg har inntrykk av at russen fant på ting av mer alvorlig karakter for ti år tilbake enn nå, sier Arvid Frøsland, rektor ved Lista videregående skole og Eilert Sundt.

Også han innrømmer likevel at det har vært enkelte hendelser han gjerne skulle vært foruten.

— Det var et par som fikk vann over seg og fikk mobilene ødelagt. Og så var det en elev som ble stripset til et rekkverk. Da er det vår jobb å si ifra. Men russen har gjort opp for seg, sier han.

Samarbeider med politiet I Mandal møter fvn.no også på en strålende fornøyd rektor via telefonen.

— Vi har hatt et kjempebra samarbeid med russestyret, men har prøvd og feilet litt om hva som aksepteres og ikke. Men de har godtatt når rektor har sagt ifra om ting vi ikke aksepterer, sier Helga Ahlsen, rektor ved Mandal videregående skole.

Hun forteller også om et godt samarbeid med politiet, som har vært på skolen og hatt møter med både russ og andre elever der det har blitt tatt opp konsekvenser og hva som kan oppstå i russetiden.

— Alt i alt er det veldig kjekke elever her. De har vist internasjonal solidaritet og har stått på i prosjekter gjennom årene de har vært her, sier hun, og forteller at det bare har vært små uakseptable hendelser som er ordnet opp i umiddelbart.

- Kan ikke være sidrompa Så gjenstår det å se om rektorene har det samme inntrykket også fredag 18. mai - når russefeiringen er over. Men de fleste rektorene virker å tåle noe sprell - som rektor Willy Hægeland ved Møglestu sier det:

— Vi kan ikke være helt gledesdrepere heller. Vi kan ikke være så sidrompa at vi ikke tillater at de får lov til å markere russetiden og ha det moro.