SØGNE: Det smått oppsiktsvekkende båtgravfunnet stammer fra perioden år 800-1000. — Det var nok en bonde fra nærheten, og ikke en av de rikeste i samfunnet, forteller feltleder Axel Mjærum fra Kulturhistorisk Museum til Fædrelandsvennen.

Fram til Norge ble kristnet på 1000-tallet var båtgraver blant de vanligste gravskikker for vikingene. Slike er funnet på Sørlandet tidligere, men aldri i Søgne.

På Oftenes, øst for Trysnes, skal det bygges boliger, og derfor saumfares nå området av arkeologer. De har også funnet stolpespor etter et langhus på seks ganger 15 meter. Men båtgraven er mest interessant.

— De rikeste fikk med seg sverd og mange våpen i graven, men her var det eneste vi fant en øks. Så vi antar det var en bonde, forteller feltlederen.

Etter at båt med viking var plassert i jorda, ble det tent opp bål, og deretter dekket til med stein. Så det er bare forkullede rester av båten igjen, men vikingen er det ikke funnet spor av.

— Folk har villet bo i Søgne til alle tider, konstaterer Solveig Kjelland Larsen (Ap), som fikk betrakte vikingfunnet på sin første dag som ordfører.

Arkeologene finner det interessant at vikingene har bodd så langt ut mot skjærgården, der jorden var skrinn. Vanligvis slo de seg ned på de store jordene, for eksempel ved Tangvall.

— Det kan fortelle at de også drev en del med fiske, ikke bare jordbruk, mener Axel Mjærum.

Siste tiden er det også gjort funn av kokegroper, gammeldagse komfyrer fra eldre jernalder (200-400 e. Kr), på Klepland nær Tangvall. Her lå tingstedet fra gammelt av, med flere gravhauger rundt.

Det planlegges å lage en fornminnepark på Klepland. For øvrig er det mest sensasjonelle funnet i Søgne fortsatt den 8600 år gamle steinalderkvinnen Sol, som ble rikskjendis da hennes godt bevarte beinrester kom til syne i 1994.