KRISTIANSAND: «Springdansen» er ruten fra Kristiansand og vestover til Ny-Hellesund og tilbake til byen. Neste uke tar hun samme turen med kongeskipet fra Lindesnes og østover forbi hjembyen.

— En flott tur, og hyggelig å være tilbake på «Sørlandet». Det er veldig fint å være beskytter for et skip med så stolte tradisjoner, sa kronprinsessen etter turen, som gikk i farvann hun kjenner godt fra barndom og ungdomstid i Kristiansand.

— Her var det mange kjente steder å se, la hun til.

Utenfor Ny Hellesund smilte hun fra øre til øre da hun fikk anledning til å styre den stolte skuta noen minutter.

110 gjester

Både den kongelige og de øvrige gjestene nøt turen i fulle drag. Etter to dager med regn, ble det nemlig oppholdsvær og vindstille onsdag ettermiddag, og like før kronprinsessen gikk i land tittet sola fram.

110 gjester var invitert med på den vel tre timer lange turen i anledning jubileet. På menyen sto Windjammer Symphoni, eller på godt norsk: reker og annen sjømat med tilbehør.

— Ny Hellesund er den flotteste plassen vi har å vise fram for så celebre gjester, sa Leif Brestrup, formann i Stiftelsen Sørlandet, før avgang.

Han kunne for øvrig også lære gjestene hvordan de skulle vite forskjell på styrbord og babord:

— Styrbord er der vi har tommelen på venstre side!

Gaver

Kronprinsesse Mette-Marit fikk et flott maleri av Norges tre store gjenværende seilskuter, «Sørlandet», «Christian Radich» og Statsraad Lemkuhl”.

Et diplom og lite skjerf til minne om besøket fikk hun også – og et par sokker, en rød og en grønn, til gemalen, så heller ikke han skal ta feil av styrbord og babord. Kronprinsessen kvitterte med en hjertelig latter.

Den siste gaven til den kongelige gjesten var fra «Sørlandets» eget chantikor som sto oppstilt på Tollbodkaien da hun gikk i land: ”Farewell lady, we’re going to leave you now.....

Ifølge godt informerte kilder er «Sørlandet» den eneste seilskuta i verden med eget chantikor.

Tall Ship Race

«Sørlandet» har nylig gjennomgått en omfattende restaurering. Nå skal hun og de to andre gjenværende seilskutene delta i den prestisjetunge seilasen Tall Ship Race.

Og som de sier på Sørlandet: – Vi vinner hvis vi gidder!