MANDAL: Men om grunnstøtingen ikke var flau, var den «pisse irriterende», synes dansken.

Lasteskipet «Scan Fjell» fra Hans i Danmark dundret på Havneholmen i innløpet til havna på Gimserøya ved 02-tida natt til i går. De forsøkte en stund å komme seg løs med egen maskin, uten at det lyktes. Dermed måtte det slepebåter til, før båten var løs igjen i går ettermiddag.

— Vi har to lekkasjer, men det er ikke fare for båten, fortalte kapteinen, da Fædrelandsvennen var om bord ved ti-tida.

Han kaller seg Sony, og vil ikke fortelle etternavnet, men lar seg villig intervjue.

- Slikt skjer

Han forteller at han akkurat rakk å komme på broen, da båten gikk på land på natta.

— Slikt skjer, mener Sony mens han tar nok en telefon fra rederkontoret Nøresund i Danmark, som eier båten.

Etterpå kan han likevel ikke gi noen fullgod forklaring på hvordan det var mulig å gå på Havneholmen, som ruver i landskapet og som endog har varsellykt.

— Ja, vi har jo alt mulig av moderne navigasjonsutstyr. Men hvorfor havner en moderne bil i grøfta? spør han retorisk og mener altså at det hele er et uhell.

Han hevder at det ikke finnes alkohol om bord, og at det ikke er snakk om noe promille.

— Litt flaut dette da?

— Nei, det er det ikke. Men det er pisse irriterende, sier han oppgitt. Han forteller at de har kjørt inn til Mandal havn mange ganger før, og derfor er godt kjent. Denne gangen skulle de levere 300 paller med trelast til havnelageret på Gismerøya.

Los ombord

Mens vi står sammen med Sony, kommer los Stein Inge Dahn om bord. Han setter raskt i gang forarbeidet med å få lasteskipet av grunn, og sammen med kapteinen studerer de tegningene av den 29 år gamle båten.

Dahn mener det skal gå bra, og like etter kommer slepebåten «Mjølner» fra kystvakten. Men kapteinen vil vente på slepebåten «Kahn», som kommer fra Farsund, det har rederen bestemt. Likevel var det alt annet enn lett å få båten av land, viste det seg. Begge slepebåtene måtte til for å få den løs, og en stund ble det vurdert å losse båten. Men klokken 14.50 fikk de dratt den løs.

Den ble så tatt inn til Gismerøya for lossing og reparasjon.

Ingen promillemistanke

Politibetjent Knut Ås ved Mandal politistasjon var om bord om morgenen og tok promilletest av dem som hadde vært på broen.

— Nå hadde det jo gått noen timer siden grunnstøtingen, men testen gjorde ingen utslag. Dermed er ikke dette noen politisak, men er overlatt til sjøfartsinspektøren, sier Ås.