KRISTIANSAND: I år må alle som vil komme inn på de store russetreffene i Norge, deriblant "Pitstop" i Kristiansand 3. mai, vise den såkalte «russelappen», som ser ut som et førerkort, for å komme inn. Dette ID-kortet har vært i bruk i tre år, men nytt i år er at det er utstyrt med en strekkode som inneholder informasjon om personen. Denne informasjonen hentes fra Fylkeskommunens lister over avgangselever, ifølge Lillie Marlen Fredriksen, som er russepresident for Kristiansandsrussen.

— Det er veldig greit. Det gjør at det kun er de som er russ som har mulighet til å delta på treffene, sier hun til fvn.no.

Russelappen må vises frem ved inngangen til treffene. Dermed blir det vanskelig for "jukseruss" å snike seg inn. Det er Fredriksen glad for.

Også i år har uvedkommende laget bråk for russen.

— Vi har hatt noe bråk på noen av de første russekroene med folk som ikke er russ. Det har vært litt slåsskamper og ypping, sier Fredriksen, som legger til at kroene ble arrangert før de ekte russene hadde fått tilsendt ID-kortene.

— Er det sånn at "jukseruss" oppsøker russesamlinger for å lage bråk?

— Jeg vet ikke helt, men noen er nok ute etter bråk. Uansett synes jeg det er teit at de kommer. Jeg hadde ikke kommet på russesamlinger hvis jeg ikke var russ, sier Lillie Marlen Fredriksen.

Som antakelig kan se frem til et rendyrket russevorspiel i Kristiansand 3. mai, som oppvarming til Kongeparken-treffet i Stavanger påfølgende helg.

PS! De som ennå ikke har sikret seg russelappen, må bestille den innen 20. april.