Vil teste omstridt sykelønnsordning

Agder Høyre ønsker å innføre en lokal prøveordning med karensdag for å redusere sykefraværet. Det møtes med skepsis fra flere parter.

Publisert:

Et solid flertall i Agder-partiet stemte lørdag for forslaget fra Unge Høyre. Foto: Richard Nodeland

  • Vegard Damsgaard
Denne artikkelen er over to år gammel

KRISTIANSAND: Dermed stiller moderpartiet på Agder seg bak ordningen som en rekke ungdomspartier har gått i bresjen for.

– Vi har veldig høyt sykefravær i Norge, nesten det dobbelte av Sverige uten at vi har dårligere luftkvalitet eller andre forhold som skulle gi grunnlag for det, uttaler leder Erik Johan Tellefsen Lindøe i Agder Unge Høyre til Fædrelandsvennen.

Under fylkesårsmøtet lørdag vedtok det sammenslåtte Agder Høyre at de ønsker innført et prøveprosjekt med én karensdag i regionen.

Da trengs imidlertid støtte fra regjeringshold.

Les også

Agder Unge Høyres oppskrift mot utenforskap: – Kutt i sykelønn og kontantstøtte

Fylkesleder i Agder Unge Høyre, Erik Johan T. Lindøe. Foto: Geir Christian Johannessen

– Hever terskel for å være hjemme

Karensdag innebærer at arbeidstakeren må vente én dag med å få utbetalt lønn ved sykefravær.

– Vi ønsker å heve terskelen litt for å være hjemme. Nå er det ingen terskel. De aller fleste land har karensdager, da Sverige og Nederland innførte dette ble det stor nedgang i sykefraværet, sier Lindøe.

Det vakte behørig oppsikt da det i fjor ble kjent at 41.350 sørlendinger lever på trygd av en samlet arbeidsstyrke på 150.000 personer i yrkesaktiv alder.

– Det er viktig å få flere folk i arbeid om vi skal opprettholde dagens velferdssystem. Da må vi se på noen grep som gjør at flere kan jobbe, sier Unge Høyre-sjefen på Agder.

– Men da vil vel bare flere influensasyke gå på jobb?

– Det tror jeg faktisk ikke. Folk klarer å ta selvstendige valg, og i andre land er ikke dette noe problem. Hvis folk går på jobb med influensa fyker sykefraværet til værs, så det er et vagt argument, hevder han.

Les også

Over 40.000 sørlendinger lever på trygd

Les også

Nedgang ellers i landet: Unge i Agder på landstoppen i mottak av Nav-penger

Neppe i denne perioden

Blant moderpartiene er det bare Venstre som villet røre ordningen. Høyres landsmøte stemte mot i fjor.

Harald Furre under fylkesårsmøtet lørdag. Foto: Richard Nodeland

Det gjorde også Harald Furre, kristiansandsordfører og nyvalgt leder av Agder Høyre, da fylkespartiet behandlet saken lørdag. Men han tilhørte altså et klart mindretall.

Saken skal legges fram for partiet nasjonalt, men det sitter nok langt inne å få regjeringen med på en prøveordning, tror Furre.

– I denne valgperioden er det nok fånyttes, men det er veldig interessant at flertallet i Agder Høyre ønsker en sånn ordning. Det er et tegn på at folk synes sykelønnsordningen er veldig sjenerøs.

Selv mener han karensdag ikke er god medisin mot den virkelige verkebyllen – langtidsfraværet.

– Det er et av politikkens mest sensitive tema. Men med innspill som dette kan det bli en interessant diskusjon fram mot neste programbehandling om tre år, mener Harald Furre.

Alf Holmelid (SV). Foto: Arkivfoto

Alf Holmelid, leder i Vest-Agder SV, mener vedtaket fra Agder Høyre kommer bokstavelig talt helt ut av det blå.

– Agder Høyre starter sitt virke med å erklære krig mot fagbevegelsen og det solidariske arbeidslivet, som handler om inkludering og ikke å straffe noen økonomisk. I dette spørsmålet ligger de langt til høyre for det nasjonale partiet, og jeg må si at jeg er veldig overrasket, sier Holmelid til Fædrelandsvennen.

– Bør prøve andre alternativer

Heller ikke Randi Øverland, gruppeleder for Arbeiderpartiet i Vest-Agder, jubler over forslaget.

Randi Øverland, Arbeiderpartiet. Foto: Jacob Buchard

– Arbeiderpartiet har vært klare på at dette ikke er aktuelt for oss, og jeg tror vi bør prøve andre tiltak før vi ser på dette, sier Øverland.

Hun tror heller man bør prøve å legge til rette for den enkelte.

– Vi var nylig på et KS-møte i Mandal hvor en renholdsbedrift med sykefravær på ti prosent innførte tettere oppfølging av den enkelte sykemeldte. Det førte til at sykefraværet falt kraftig og stabiliserte seg rundt tre prosent, forteller Øverland.

Å innføre en karensdag tror hun kan ramme lavtlønte og folk i fysisk tøffe yrker.

– Mange yrkesgrupper melder jo ikke inn om de er borte en dag. Da står vi fort igjen med at det er lavtlønnsyrker og de med fysisk hardt arbeid som tar regningen, sier Øverland og legger til at saken må diskuteres i partiet.

NHO: – Langtidsfraværet som koster

I Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), hvor man kanskje kunne tenke at forslaget ble møtt med applaus, er mottagelsen heller lunken.

Siri Mathiesen, regiondirektør i NHO Agder. Foto: Heida Gudmundsdottir (arkiv)

– Dette er ikke noe som er gjort i en håndvending. Sykelønn fra dag én er noe som er innfelt i en rekke tariffavtaler, så det holder ikke å bare endre arbeidsmiljøloven, sier Siri Mathiesen, regionleder i NHO Agder.

Hun viser også til at Danmark innførte karensdag, men gikk bort fra det igjen da de så at todagersfraværet steg.

Mathiesen er likevel positiv til at Agder Høyre reiser debatten, men nevner at det er det lange sykefraværet som er kostbart.

– Fra arbeidsgivers side er vi opptatt av å videreføre velferdsstaten, men vi har bevilget oss mange goder og rettigheter, og da må vi også sikre inntektskilden. Nå skal IA-avtalen (inkluderende arbeidsliv, journ.anm.) reforhandles, og da er det mange tiltak, også dette, som vil debatteres. Likevel er det langtidsfraværet som koster, og der har ikke dette forslaget stort for seg, sier Mathiesen.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Vegard Damsgaard vegard.damsgaard@fvn.no
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Unge Høyre
  2. Lønn
  3. Sykefravær
  4. Harald Furre
  5. Kristiansand