KRISTIANSAND: Rektor Torunn Lauvdal ved Universitetet i Agder la frem en rekke argumenter for bystyret i Kristiansand for hvorfor det er riktig å slå sammen UiA med Høgskolen i Telemark. Hun møtte imidlertid stor motstand blant politikerne.

Lauvdal mener Agder vil stå sterkere i en tøffere konkurranse dersom universitetet er sammen med Telemark.

— Jeg er i utgangspunktet positiv til sammenslåing, men vil se resultatene av prosessen før jeg tar endelig stilling, sa hun.

Det er regjeringen som til slutt skal ta beslutningen om en mulig sammenslåing.

Ikke mer penger

Både UiA og Høgskolen i Telemark har hatt god vekst de siste årene. Etter 2015 flater veksten ut.

— Da blir det større konkurranse om studentene, sa Lauvdal til politikerne.

ENGASJERT: Hans Otto Lund diskuterer UiA-fusjon med bystyregruppa i pausen.

Hun tror også det blir større konkurranse om penger, fagfolk og forskningsprosjekter.— De økonomiske rammene fra staten vil ikke bli romsligere, men den digitale utviklingen vil endre rammene, sa hun.

Hun snakket positivt om Høgskolen i Telemark.

— Begge har god studentutvikling. Det er stor bredde i studiemiljø og fagportefølje og en god, faglig utvikling. De øker prosentvis mer enn oss. Vi har begge samme driv, men vi har kommet lenger i vår utvikling.

Arbeidslivsuniversitet

Likevel pekte rektoren på svakheter.

— Vi trenger mer robuste master og doktorgradsprogram, og begge lykkes dårlig på konkurranseareanaene EU og Norsk Forskningsråd. Det er to regioner med liten forskningsaktivitet, sa Lauvdal.

Hun mener et nytt universitet i Agder og Telemark kan ta en del posisjoner. Økonomi, teknologi, idrett, lærerfag, helse og sosial, var blant dem hun nevnte.

— Dette kan altså arbeidslivs- eller profesjonsuniversitetet i Sør-Norge. Kristiansand kan få hovedsete for et av Norges største universitet, sa hun.

- Stopp planene

Høyre-representant Hans Otto Lund var litt betenkt etter innlegget, og en av flere som argumenterte imot en fusjon.

— Det er ikke bra at vi kun får høre den ene siden, sa Lund.

Han kom med benkeforslag til uttalelse fra bystyret.

— Bystyret ser på UiA som viktig. Bystyret er skeptisk for det arbeidet som er igangsatt, og mener det er lite gunstig. Bystyret ber UiA-styret revurdere sitt vedtak om fusjonsutredning, sa Lund.

Han fikk imidlertid sterk kritikk fra en rekke av bystyrerepresentantene for det flere mener var et utidig forslag. Både Dag Vige, Terje Næss, Mette Gundersen og Vidar Kleppe kalte forslaget oppsiktsvekkende eller utidig.

Professor mot rektor

Blant de andre som argumenterte imot Lauvdal var Azam Mansoor (Ap), som selv er professor ved Universitet. Han talte rektoren midt i mot.

— Lauvdal burde kommet med sine synspunkter før rektorvalget i 2011, men da hørte vi ingenting om hennes fusjonsplaner. Jeg tror ikke hun ville blitt valgt om hun gikk ut med det. Det er ikke flertall for fusjon blant de ansatte, hevdet han.

Arbeiderpartiet hadde stort engasjement i saken, ettersom det i bystyregruppa er to professorer ved UiA, to administrativt ansatte og to studenter, ifølge en av dem, Eirik Dåstøl Langeland. Fem av 14 representanter tegnet seg på talerlista.

Også tidligere rektor ved UiA, Ernst Håkon Jahr (Ap), er skeptisk til sammenslåingen.

Trakk forslaget

Etter den massive motstanden mot forslaget trakk Lund det etter pausen.

Han var imidlertid fornøyd med debatten etter forslaget sitt, og ble med på et forslag fra alle partiene.

Det nye forslaget sier at Kristiansand vil gi en utfyllende uttalelse når kommunen får utredningen på høring. De uttrykte også skepsis til at departementet forsøker å skille mellom nye og gamle universiteter.