KRITISKE: De ansatte ved voksenopplæringa i Birkenes er kritiske til at Lillesand kommune vil avslutte samarbeidet om grunnskoleopplæring for minoritetsspråklige voksne. Assisterende rektor Elisabeth Hodnebrog, (f.v.) rektor Tone Røinesdal, lærer Tone Marie Galteland, lærer Mari R. Jensen, lærer Toril Espegren og lærer Harald Prestvik. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
NYTT: Voksenopplæringen i Birkenes holder til i dette gule modulbygget. Det ble bygget for to og et halvt år siden. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
HJEM IGJEN: Voksenopplæringen i Lillesand har flyttet inn i nye lokaler på Dovre. Rektor Harald Bjøran og lærer Hilveig Falkum i gruppe A med elevene (f.v.) Nataliya Kylypenko (Ukraina), Patrycia Nowica (Polen), Tenagne Walle Work (Etiopia), Selamawit Tola Gemechu (Etiopia) og Joanna Raczkowska (Polen). Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
HER: Her skal Lillesand voksenopplæring ha grunnskoleundervisning. De nye lokalene ligger i tilknytning til Lillesand bo- og aktivitetssenter. Dette var tidligere fysioterapirom. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
NYTT: Også fasaden har fått seg en oppgradering, med nye vinduer og ny isolasjon. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

LILLESAND: — Vi synes det går ut over kvaliteten for deltakerne. Vi har gjennom år opparbeidet oss mye kompetanse på å undervise minoritetsspråklige, sier rektor for voksenopplæringen i Birkenes, Tone Røinesdal.

I seks år har Lillesand og Birkenes hatt en samarbeidsavtale om grunnskoleopplæring for voksne. I all hovedsak dreier det seg om minoritetsspråklige elever. Det vil si asylsøkere og flyktninger som ikke har fullført skole tilsvarende vår grunnskole i hjemlandet.

Deltakere fra Lillesand har fått grunnskoleopplæring av Birkenes voksenopplæring. Nå sier Lillesand opp avtalen med virkning fra august 2013. ## Små

Det liker skoleledelsen i Birkenes dårlig.

— Hvis vi blir alene i Birkenes, blir vi så få at vi ikke kan differensiere undervisningen. Vi må samle alt fra dem som ikke har noen skolebakgrunn fra hjemlandet til dem som er nær eksamen. Det blir som om du skal ha alt fra barnehagenivå til tiende klasse i samme gruppe, sier Røinesdal.

Hvor mange deltakere det er snakk om, varierer fra år til år. Akkurat nå er det rundt 15 deltakere. De kommer fra land som Afghanistan, Eritrea og Syria. Flertallet er bosatt i Lillesand kommune.

Nærskole

Skolesjef i Lillesand, Arnt Jørgen Eidsaa, forklarer oppsigelsen med hensynet til de yngste deltakerne.

— Noen er barn mellom 13 og 16 år som bor i Lillesand. De vil gå på skolen i nærmiljøet og få tilhørighet her. Allerede i dag har vi noen på voksenopplæringen hos oss som ikke vil gå i Birkenes. De voksne ønsker også å få tilbudet der de bor, sier Eidsaa.

Han ønsker også å styrke voksenopplæringen i Lillesand, og gjøre den mer robust.

— Men kan ikke dette spenne beina under voksenopplæringen i Birkenes?

— Det må Birkenes nesten svare på selv, og på hvordan de vil håndtere det, svarer Eidsaa.

- Uventet

Han har sagt ja til et møte med skolesjefen i Birkenes, Geir Svenningsen, for å diskutere oppsigelsen.

— Vi ønsker ikke at avtalen skal sies opp. Begrunnelsen er at dette er et fagmiljø og en fagkompetanse som det er viktig å ta vare på. Det vil bli en reduksjon av årsverk på voksenopplæringen i Birkenes om dette blir stående, og dette er folk med høy kompetanse, sier Svenningsen.

Klasserommene står klare

Lillesand voksenopplæring har satt av en hel fløy til grunnskoleopplæring i sine nye lokaler på Dovre.

— Da vi planla de nye lokalene til voksenopplæringen, planla vi også for grunnskoleopplæring, sier skolesjef i Lillesand, Arnt Jørgen Eidsaa.

I Lillesand har voksenopplæringen endelig fått hensiktsmessige lokaler, etter åtte år midlertidig i murbygningen ved den gamle husmorskolen på Møglestu.

Rektor ved Lillesand Voksenopplæring, Harald Bjøran, viser de nye lokalene. Her er fem nye klasserom, flere møterom og oppholdsrom med felles kjøkken for ansatte og deltakere. Det er satt av en egen fløy til grunnskoleopplæring i andre etasje.

— Jeg tenker at dette er veldig positivt for både asylsøkere og flyktninger bosatt i Lillesand kommune. De kan få et skoletilbud i nærmiljøet, og det er veldig fint for dem. Og det er faktisk de vi er her for, sier Bjøran.