Tvedestrand kommunestyre behandlet konsesjonssøknaden fra Marit Brunner på sitt møte tirsdag kveld.

Komite for kultur, plan og miljø hadde anbefalt at kommunestyret skulle gi Marit Brunner konsesjon for eiendom gnr. 77 bnr. 21, på bakgrunn av et vedtak fattet av Skattedirektoratet. Dette vedtaket går ut på at fru Brunner oppholder seg på Sandøya så mange døgn at hun kan sies å være fastboende.Tolleshaug reagerte

De folkevalgte gikk imot innstillingen fra komiteen og vedtok enstemmig å utsette saken.

Det skjedde etter at Magne Tolleshaug (TTL) hadde holdt et innlegg som «sakk» i alle politikerne, fra Høyre til SV.

Tolleshaug hadde gått gjennom saken fra A til Å. I et langt innlegg orienterte han sine medpolitikere om sakens fakta og sitt syn på hvordan ekteparet Brunner og deres advokat Tor Eggesvik har gått fram.

Både i Tolleshaugs innlegg og debatten forøvrig ble det brukt karakteristikker som Tvedestrandsposten ikke tar sjansen på å sette på trykk.Klage førte ikke fram

Av Tolleshaugs innlegg framgikk det at Marianne og Heidi Brunner (døtrene til Marit og Willi Brunner) fikk hjemmel til boligeiendommen (gnr. 77 bnr. 21 og 98) i 1990. De forpliktet seg til fast bosetting, men oppfylte ikke vilkårene.

Ved skjøte tinglyst i 1996 fikk Marit Brunner hjemmel til eiendommen. Hun ble ved vedtak i Landbruksdepartementet i 1997 pålagt å søke konsesjon. Kravet er opprettholdt etter klage.Uakseptabelt

Da konsesjonssøknaden skulle behandles av kommunestyret tirsdag gjaldt den imidlertid kun en del av eiendommen.

Bnr. 98 ble i desember 1999 nemlig overdratt fra Marit Brunner til Marianne Brunner Swensen og Kjetil Swensen, samt Heidi og Peder Arntzen.

— Til tross for at verken Marianne og Heidi Brunner eller Marit Brunner har sitt konsesjonsforhold i orden og stikk i strid med Landbruksdepartementets pålegg til Marit Brunner om å søke konsesjon, blir bnr. 98 solgt uten at konsesjon er søkt, sa Tolleshaug.

Han tilføyde at Marit Brunner og ikke minst advokat Tor Eggesvik burde forstå at denne framgangsmåten er under all kritikk og på ingen måte akseptabel.Enstemmig utsatt

Magne Tolleshaugs forslag om å utsette saken ble enstemmig vedtatt.

I vedtaket heter det også at saken tilbakesendes ordfører og administrasjon som tar opp salget av bnr. 98 med Fylkesmannen og Landbruksdepartementet.

Kommunestyret mener at de «nye eierne» må pålegges å søke konsesjon, eller at eiendommen tilbakeføres til Marit Brunner som så søker konsesjon på begge bruksnummerne i tråd med Lanbruksdepartementets pålegg.Berømmet Tolleshaug

Både Olaf Trysnes (Ap) og Marit Aass (SV) som vanligvis står steilt mot Tolleshaug i konsesjonssaker, berømmet TTL-representanten for den innsatsen han hadde gjort i saken.

Marit Aass: - Tolleshaug burde egentlig vært med allerede i komitebehandlingen, slik at politikerne der hadde fått opplysningene han nå kan legge på bordet.

Under debatten kunne Marit Aass for øvrig opplyse at familien Brunners hus er utleid til over neste sommer til en familie med to barn. Dette innebærer at boplikten er oppfylt, siden det ikke nødvendigvis er eierne selv som må være helårsboende.