KRISTIANSAND: Under en rekke forutsetninger, lar Kristiansand folkebibliotek Arne Tumyr og Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) få holde informasjonsmøte i bibliotekets lokaler.

Det kommer fram i et brev fra biblioteksjef Anne Kristin Undlien til tidligere SIAN-leder Tumyr datert 25. august.

Dermed har en nesten tre år lang konflikt mellom de to partene gått i den islamkritiske organisasjonens favør etter at Sivilombudsmannen ba biblioteket om å vurdere søknaden på nytt for ei uke siden.

— Mitt brev til SIAN er et tilpasset svar basert på at jeg tar Sivilombudsmannens vedtak til etterretning. Jeg er enig med Sivilombudsmannens i at det er en forutsetning for at biblioteket skal kunne bidra til en offentlig samtale og debatt, at alle lovlige ytringer får slippe til, ikke bare de som ligger innenfor kommunens eller bibliotekets verdier. Dette kom ikke fram i den første begrunnelsen for avslaget, sier biblioteksjef Anne Kristin Undlien i en pressemelding på kommunens hjemmesider.

Anne Kristin Undlien, biblioteksjef ved Kristiansand folkebibliotek, tillater at SIAN holder møte i lokalene. Foto: Kristian Hole

Tre år gammel konflikt

Saken strekker seg tilbake til desember 2013, da SIAN søkte om å få holde et opplysningsmøte om organisasjonens ståsted og synspunkter.

Søknaden ble avslått av biblioteksjefen, og har siden vært innom Kulturstyret og Fylkesmannen i Vest-Agder, og havnet til slutt hos Sivilombudsmannen.

Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger trekker i sin vurdering fram at bibliotekene har en plikt til å legge til rette for en offentlig samtale og debatt, og at biblioteket må ha et betydelig rom for skjønn når det gjelder på hvilken måte leietaker skal bruke lokalene.

— Naturlig å gi tilbud

Ombudsmannen har bedt Undlien om å foreta en ny vurdering av søknaden, noe som nå har resultert i at SIAN for lov til å holde sitt møte i lokalene til folkebiblioteket.

— Jeg ser det nå som naturlig å gi Arne Tumyr og SIAN et nytt tilbud. I mitt brev til Tumyr har jeg også satt opp noen retningslinjer for møteopplegget hans. Disse retningslinjene mener jeg ivaretar bibliotekets behov for å være en arena som bidrar til offentlig samtale og debatt balansert opp mot bibliotekets oppgave som møteplass for hele lokalsamfunnet, sier biblioteksjef Undlien i kommunens pressemelding.

Blant annet stilles det krav til at møtet skal ha en uavhengig møteleder, at ytringene som kommer fram skal være lovlige, og at møtet ikke skal være et vervemøte for organisasjonen.