AGDER: — Vi skjønte at noe var galt da vi ikke hadde penger til å betale en reparasjon. Vi sjekket kontoutskriftene, og oppdaget at vi var raka fant. Pengene var brukt på ting som ikke hadde noe med speideren å gjøre. Vi fant også en haug med ubetalte regninger, sier dagens formann i speidergruppa på Sørlandet.

Speidergruppa anmeldte saken høsten 2014. Ifølge politiet ble kontoen tømt for totalt 187.394 kroner i perioden 2010-2014.

Er endelig i pluss

Underslaget fikk store konsekvenser for speidergruppa, opplyser formannen.

— Vi var på bar bakke, men bidrag fra lokale sponsorer og massiv dugnadsvirksomhet har gjort at vi nå er i pluss, sier speiderlederen.

Han kjenner den tiltalte 50-åringen godt og synes situasjonen er svært trist.

- Han var kjempegod til å ordne ting og var en stor ressurs. Det hele er veldig trist, sier mannen.

Ble anmeldt etter konkurs

Da speiderlederen ble anmeldt av speidergruppa, var han allerede under etterforskning i forbindelse med en annen sak. Våren 2012 gikk butikken han drev sammen med kona konkurs.

Under konkursbehandlingen ble det klart at store summer av bedriftens penger hadde blitt brukt til parets private utgifter. Ifølge rapporten fra bobestyrer Kai Knudsen ble pengene brukt til blant annet alkohol, hudpleie, reiser og klær.

Ifølge tiltalen tappet ekteparet butikken for 915.094 kroner i løpet av ett år. 50-åringen var styreleder i bedriften, mens kona var daglig leder. Begge er også tiltalt for å ha unnlatt å føre regnskap i bedriften.

Politiadvokat Geir Magne Søfteland i Agder politidistrikt opplyser at begge har erkjent straffskyld. Ekteparets forsvarere, Svein Kjetil Stallemo og Alf Tore Nilsen, hadde mandag ikke anledning til å si noe. Begge ble nylig oppnevnt og har ikke hatt tid til å sette seg inn i saken.

Rettssaken mot paret er berammet 9. juni i Kristiansand tingrett.