VEGÅRSHEI: — Det har ikke vært åpne flammer, men røyk i et togsett med passasjerer. Det skal etter det jeg har fått opplyst ha vært noe teknisk med bremsene, sa Hans Bakke, overbefalsvakt i Østre Agder brannvesen, til Fædrelandsvennen.

Ifølge 110 Agder skal det være et hull i en kabel vedrørende smøring til bremsene som er årsaken til røyken. Hullet i kabelen forårsaket en oljelekkasje.

Brannvesenet ble varslet om røykutviklingen klokka 17.29 søndag ettermiddag.

- Togsettet skal nå være tømt for passasjerer, og vi blir der oppe til alt er avklart. Det er ikke noe dramatikk, men toget må undersøkes for å så om det kan brukes videre, sa Bakke.

Kommunikasjonsrådgiver i NSB, Håkon Myhre fortalte klokka 18 at toget fortsatt står på Vegårshei stasjon.

— Vi vurderer nå om toget kan kjøre videre innover mot Oslo. Dersom toget ikke kan kjøres videre, vil det bli organisert busstransport, sa Myhre til Fædrelandsvennen.

Buss for tog mot Oslo

— Passasjerene må vente på avgjørelsen. De vil oppleve en forsinkelse, men vi jobber med å skaffe busser dersom det blir nødvendig.

Therese Brådland var ombord i toget som skulle mot Oslo.

- Nå har vi fått beskjed om at toget ikke skal kjøre videre. Vi venter på at bussene skal komme.

Brådland forteller at hun ikke merket noe til røykutviklingen før det kom beskjed fra konduktøren.

— Det var ingen stor dramatikk. Vi har fått lov til å gå inn igjen i toget nå, og de deler ut mat og vann til passasjerene. Foreløpig har vi ikke fått noen informasjon om forsinkelser, sier Brådland.

Rundt klokka 19 bekrefter Håkon Myhre i NSB at det blir buss for tog fra Vegårshei. Han sier til Fædrelandsvennen at passasjerene vil bli maks 2 timer forsinket.

— Vi jobber med å få tak i busser, og så håper vi at det neste toget som kommer til Vegårshei kan ta med seg noen av passasjerene. Den tekniske svikten på toget gjorde at det ikke var forsvarlig å kjøre dette videre, sier Myhre.