KRISTIANSAND: Feil i påtalen og forsømmelse under saksbehandlingen er hovedårsak til at den tidligere ustraffede mannen stilles for retten for et forhold som skjedde for fire år siden.På grunn av feilene opphevet Høyesterett i fjor dommen fra Kristiansand byrett på halvannet års fengsel for ransforsøk. Nå har statsadvokaten på ny reist tiltale for ransforsøk.— Det er en enorm psykisk belastning for min klient å ha denne saken hengende over seg, sier mannens forsvarer Sveinung Johnsen. Høyesterett opphevet dommen både fordi et tiltalepunkt i saken var tatt ut av feil instans, og fordi det ikke hadde vært oppnevnt rettspsykiatrisk sakkyndige i saken.«Hjelp meg»

Forholdet fant sted i april 1996 da den da 31 år gamle kristiansanderen troppet opp i Kredittkassens filial på Kongsgård med en lapp som han gav til en funksjonær. Der stod det at han var i desperat pengegjeld og trengte penger.«Hjelp meg, vær så snill», stod det.I en sekk hadde han en uladd maskinpistol og amunisjon. Han truet imidlertid ikke med våpenet, og forlot banken med uforrettet sak. Kort tid senere ble han tatt uten dramatikk av politiet i bankens filial i Vågsbygd.- Det var en hjelpesløs handling av en fullstendig forvirret mann. Det som skulle vært en ransforsøk, var i realiteten et rop om hjelp fra en mann som var i en desperat pengesituasjon, sier advokat Sveinung Johnsen, som forsvarer 35-åringen. Han synes det er tragisk at mannen nok en gang må gjennom en opprivende sak så lenge etter.- Mannen er gift og har små barn. Han var ustraffet før den dramatiske episoden i 1996, og han har ikke vært straffet senere. Han lever et vanlig familieliv. En fengselsstraff nå vil bare rive ned, og ikke ha noen allmenpreventiv, eller individualprenventiv effekt, sier Johnsen. Johnsen fortstår at statsadvokaten ikke har hatt annet valg enn å ta ut tiltale på ny. Men samtidig mener han at det er et tankekors at rettssystemet ikke har tidsfrister som hindrer at en sak kan reises på ny etter så mange år.Meget beklagelig

Statsadvokat Kjell Boye, som har hatt saken, beklager at det har tatt så lang tid å få avgjort saken mot 35-åringen. - Mannen ble dømt i Kristiansand byrett i 1998, men valgte selv å anke dommen inn for Agder lagmannsrett. Anken ble forkastet, men Høyesterett satte byrettsdommen til side på grunn av saksbehandlingsfeil. I ettertid ser vi at det burde vært oppnevnt psykiatrisk sakkyndige i saken, ikke minst på grunn av medisinske opplysninger som senere har kommet fram, sier Boye.Statsadvokaten sier at rettspsykiatrisk kommisjon nå har foretatt en judisiell undersøkelse tiltalte. Den konkluderer med at tiltalte riktignok hadde nedsatt bevissthet i gjerningsøyeblikket, men at han var strafferettslig tilregnelig.- Det er på denne bakgrunn at ny tiltale er reist, sier Boye.