— Det har blitt utrolig fint. Hvis faren min hadde vært her i dag, tror jeg han ville syntes det var veldig morsomt, forteller Bjørn Egner.

Klatremus spilles av Maria Brekke. Foto: Anette Larsen

Han er den eldste sønnen til Thorbjørn Egner, forfatteren bak Hakkebakkeskogen, og fredag åpnet Dyreparken sin nye attraksjon. 47 etterkommere av Thorbjørn Egner var invitert, blant dem alle fire Egner-barna; Marit, Turi, Harald og Bjørn. De var imponert.— Området er helt fantastisk, og turen var strålende. Jeg er imponert over hva de har fått til, ikke minst hvor flinke skuespillere de har fått tak, sier Marit Egner Engh.

Familiens ansvar

Fra et tribunetog, en tur som tar omlag 40 minutter, blir publikummet fortalt historien om Mikkel Rev, Bakemester Harepus, Morten Skogmus og alle deres venner i skogen. Som arkitekt var Bjørn Egner selv med i store deler av arbeidet, en prosess som har tatt 24 år, for å sørge for at området ble laget slik hans far ville ønsket det.

Stor stas på åpningen. Fra venstre: Morten Skogmus, Bestemor Skogmus, Politimester Bastian, Harald Egner, Marit Egner Eng, olderbarn til Thorbjørn Egner (foran), Bjørn Egner, Turi Egner Olderheim, Bamsefar og Klatremus. Foto: Anette Larsen

— I dag tror jeg han ville vært fornøyd. Vi har fått historien inn i sitt rette element, nemlig skogen. Det er som å være i den ekte Hakkebakkeskogen, og det håper jeg alle besøkende vil føle og, sier han.Han forteller at han var veldig spent på resultatet, men legger til at han alltid var trygg på at det ville bli bra. Eldstesønnen forteller hele slekten alltid er med for å overveie ulike oppsetninger av farens verk. Det mener han er viktig.

Sara (3) og Marte Nordland fra Veslefrikk barnehage gleder seg å se Hakkebakkeskogen. Foto: Anette Larsen

— Det er viktig at hele familien får en forståelse om hva det handler om. En dag skal de ta over ansvaret om å føre historien videre. Da det er viktig at de kjenner historien, forteller Egner.

Allsang og roping

I tillegg til Egner-slekten, var flere barnehager og en skole invitert til å være med på «jomfruturen». Det var tydelig at historien var kjent for barna, ettersom det både ble allsang og roping fra tribunene. Dyreparken-direktør Per Arnstein Aamot forteller han er veldig fornøyd med åpningen.

Barnehager og barneskoler var invitert til åpningen. De fulgte ivrig med. Foto: Anette Larsen

— Dagen har vært fantastisk. Det er utrolig gøy å se barnas reaksjoner om bord på toget, og hva slags respons de gir til det som skjer langs ruten. Det har vært en veldig spennende arbeidsprosess, og det blir fint å åpne opp for våre gjester, sier Aamot.Framme ved endestasjonen var det duket for snorklipping. Det fikk selveste politimester Bastian æren av å gjøre, med den samme saksen som ble brukt ved åpningen av Dyreparken i 1966. Også Thorbjørn Egners oldebarn på 6 år fikk prøve seg som snorklipper.

— Jeg må takke Egner-familien for all den hjelpen de har bidratt med, ikke minst for et godt samarbeid, sa Aamot.