— Jeg tror det er sunt å møte motstand og ikke alltid ønske oss den enkleste veien, sier den Oslo-baserte arkitekten Kristin Jarmund (59) til Fædrelandsvennen.

Torsdag 4. september mottar hun Anders Jahres Kulturpris 2014. Hun deler æren - og én million kroner - med arkitekt Kari Nissen Brodtkorb som blant annet har tegnet Bystranda Aveny, Bystranda Terrasse og Rasmussen-bygget i Kristiansand.

Kristin Jarmunds bidrag til Kristiansands arkitektur er Filadelfias nybygg som opprinnelig het «Gnisten» og strakte seg 12 etasjer til værs i en spenstig formasjon. Etter mange innvendinger og heftig diskusjon, ble bygget i 2012 redusert til «Glorien» på seks etasjer.

Bra med debatt

— Nå var ikke «Gnisten» er tradisjonelt høyhus, men hadde et tårn som en hjørnemarkering, sier Jarmund.

Det opprinnelige forslaget "Gnisten" høstet mange godord, men også mye motstand fordi det med sine 12 etasjer strakte seg over de seks etasjene politikere og bevaringsmyndigheter ønsker skal være maksimum i Kvadraturen. Her sett fra hjørnet av Elvegata og Dronningens gate. Foto: Kristin Jarmund arkitekter AS

— Men jeg har respekt for at politikerne konkluderte slik de gjorde, og vi laget en omforent løsning som var i samsvar med de politiske signaler vi fikk, sier hun.- Det er bra at prosjekter blir debattert, selv om det kan være irriterende når man står midt oppe i det. Men byutvikling er lange prosesser, og arkitektur er noe som skal angå alle. Det er sunt at ideer er testet og vurdert før spaden settes i jorda, mener Jarmund.

Nå raser det nok en høyhusstrid i Kristiansand etter at politikerne sa nei til et 18 etasjers tårn på Tangen, og Jarmund synes forslaget om en egen høyhusplan er godt.

Høyhusutredning

— Det er fornuftig at Kristiansand gjør en høyhusutredning og finner hvor det kan være aktuelt og minst sårbart å bygge høyt. Slike planer kommer nå i de fleste byer, ettersom vi opplever ny interesse for det urbane livet. Å ha et slikt verktøy vil gi politikerne en trygghet i forhold til byutvikling, og man unngår kortsiktige løsninger som er avhengig av de til en hver tid sittende politikere, mener hun.

Kristin Jarmund er en av landets fremste arkitekter og får Anders Jahres kulturpris for sitt samlede virke. Det spenner blant annet fra Nydalen T-bane-stasjon i Oslo til den norske ambassaden i Kathmandu, men også Q42 i Kristiansand — som hun er fornøyd med, tross høydereduksjonen.Der det var tårn, er det nå blitt et åpnere inngangsparti med utsikt til en indre hage løftet opp fra bakkeplan.

Egen identitet

— Utgangspunktet var veldig spennende med et sammensatt program som kombinerer leiligheter, servicefunksjoner, restaurant og forsamlingssal. Vi ønsket å skape et bygg som er så transparent og hyggelig som mulig, med et inviterende hjørne og siktlinjer både innenfra og ut og utenfra, sier hun.

Anders Jahres Kulturpris er en hedersbevisning til fremtredende aktører på kunst— og kulturscenen. Det er andre gang på 24 år at den går til arkitekter, og Jarmund er stolt og glad over tildelingen.- Det er viktig og betimelig at arkitektur blir brakt fram som et likeverdig med andre kunst- og kulturuttrykk, sier Jarmund.

— Vårt fagmiljø er som alle andre berørt av ytre påvirkninger, og i stedet for å kopiere andre, er det viktig at vi stopper opp og tenker hvordan vi i Norge ønsker å gi uttrykk for vår egen identitet.