KRISTIANSAND: — Dette har vi aldri godkjent, men det er heller ikke en sak vi kan løse ved å bruke plan- og bygningsloven, sier Venke Moe, plan- og bygningssjef i Kristiansand kommune.

Den siste uka har to rumenere bygget opp et skur på gressplenen bak det ene busstoppet på Bellevue i Kristiansand, med utsikt over hele havna og med E 39 som nærmeste nabo.

Det er ikke greit, mener kommunen og politiet. De har kontaktet romfolket for å rydde opp, selv om ingen av etatene egentlig påberoper seg ansvaret for skuret som ser ut til å være under oppføring.

Skuret som er satt opp, har ikke rukket å få på plass tak og vegger. Nå må det rives. Foto: Eirin Margrethe Fidje

— Skal ryddes opp

— Dette er i utgangspunktet ikke en sak for politiet, men vi har vært på befaring på stedet sammen med kommunen. Her dreier det seg om to romfolk som har utvidet sitt revir, og vi har brukt hjelpeorganisasjoner som Frelsesarmeen og Røde Kors til å komme i kontakt med de som har satt det opp. Dette skal ryddes helt opp, sier Dag Tallaksen, ordenssjef ved Kristiansand politistasjon.

Faglig kan vi ikke sitte og se på at det brer om seg, og vi kan heller ikke lage særregler kun for ei gruppe i byen vår.

Venke Moe, Kristiansand kommune

Venke Moe i kommunen sier at Parkvesenet har påtatt seg oppgaven med å fjerne skuret, som består av paller, plank og gamle dører.

— Det er jo ei skikkelig utsiktstomt de har valgt seg her, men det er Kristiansand Eiendom som er grunneier for arealet bygget står på. På vegne av dem vil Parkvesenet fjerne alt som står der snarlig, sier Moe.

Ingen særregler

Det er ikke langt fra gressflekken skuret er satt opp på, til den mer etablerte romleiren under Vesterveibroa. Venke Moe mener at det er uheldig om tiggerne oppretter nye bosteder utenfor området tiggerne allerede får benytte.

Venke Moe, plan- og bygninssjef i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

— Det har jo vært en stilletiende avtale om at de som har vært under broa har fått lov til å være der, og handler jo først og fremst om politisk velvilje. Men faglig kan vi ikke sitte og se på at det brer om seg, og vi kan heller ikke lage særregler kun for ei gruppe i byen vår, sier Moe.Flere av Kristiansands politikere har tidligere tatt til orde for at kommunen i større grad bør legge til rette for overnatting for byens hjemløse.

Tidligere har tiggerne fått benytte seg av nødovernatting på Kongens gate skole i vintermånedene i regi av Frelsesarmeen, Røde Kors og Kirkens Bymisjon, men dette tilbudet er avviklet etter at Oksøy Eiendom har kjøpt opp bygningsmassen. Dermed er det usikkert hva som skjer kommende høst.

— Dette har ikke vært noe problem tidligere, men når de politiske organene samler seg til høsten, vil vi nok redegjøre for hva vi har gjort i denne saken, sier Moe.