KRISTIANSAND: — Dommen var som forventet, og viser at man som leilighetseier i et sameie har full råderett for sin egen seksjon, sier Daniel Naglestad.

Onsdag denne uka gikk leilighetseierne Arnt Steinar Naglestad og sønnen Daniel Naglestad i sameiet Otra Amfi like ved Kristiansand sentrum seirende ut av søksmålet mot eierseksjonssameiet.

I en vedtektsendring fra mars 2015 vedtok sameiet med 29 mot seks stemmer at «korttidsutleie til ferieleilighet, turistutleie eller «hospitsvirksomhet» og lignende » ikke er tillatt i sameiets 60 leiligheter, noe far og sønn Naglestad har motsatt seg.

Booking på nett

Arnt Steinar Naglestad har leid ut sin leilighet i en fem måneders periode i år, mens Daniel Naglestad gjennom sitt selskap Dana Eiendom har leid ut sine leiligheter til studenter på fast basis mellom august og juni, og korttidsutleie i sommermånedene på døgn- og ukesbasis.

Når de betaler ti prosent moms - hotellmoms - for utleien, da har de definert seg selv som hotellvirksomhet.

Erik Opsal, Otra Amfi

På egne nettsider kan ferierende booke enkeltnetter i leilighetene, og det tilbys også utvask og leie av sengetøy. Styreleder Erik Opsal i Otra Amfi mener leilighetseierne bedriver hotellvirksomhet i boenhetene.

— Det drives ren hotellutleie i leilighetene på sommeren, som bookes på samme måte som hotellopphold og andre reiser, og i tillegg defineres som hotellvirksomhet av skattemyndighetene ved at de betaler hotellmoms. Vi er uenige i rettens definisjon av utleien som boligformål, sier styreleder Erik Opsal i Otra Amfi.

- En prinsippsak

Retten slår fast at far og sønn Naglestad ikke er bundet av vedtektsendringen, og at virksomheten heller ikke kan betegnes som næringsvirksomhet ettersom korttidsutleien Naglestad bedriver ligger innenfor boligformålet. Opsal mener det hele dreier seg om en prinsippsak.

— Det endrer ikke sakens karakter om denne typen utleie utføres i juli, september eller oktober. Når de betaler ti prosent moms - hotellmoms - for utleien, da har de definert seg selv som hotellvirksomhet, mener Opsal.

Daniel Naglestad slår fast at måten utleien gjennomføres på, ikke endrer det faktum at han bedriver boligutleie.

— Det har ikke mye å si om man bestiller på nett eller ringer. Det meste av utleie er jo næring, men hadde jeg drevet en restaurant ville det vært noe annet. Dette er fortsatt boligformål, og det har også retten kommet fram til. Vi betaler ti prosent moms på utleien fordi det ligger i et system på nett med flere leiligheter der man kan bestille sengetøy, vask og andre tjenester. Dermed krever skattetaten moms, sier Naglestad.

Må betale saksomkostninger

Otra Amfi er dømt til å betale Arnt Steinar Naglestad og Dana Eiendom over 40.000 kroner hver i saksomkostninger. Opsal i Otra Amfi har foreløpig ikke tatt stilling til om saken skal ankes.

— Dette er en viktig sak, ikke bare for Otra Amfi, men for alle eierseksjonssameier. Jeg vil konferere med advokat og informere styret og sameiet før vi bestemmer oss for om saken skal ankes eller ikke, sier Opsal.