KRISTIANSAND: — Det har vært et enormt trykk gjennom hele sommeren. Folk har strømmet til fra gjestehavna og campingen, med ønske om å reise, sier Evy Ann Hummervoll, salgsleder hos Berg-Hansen i Kristiansand.

Reiseselskapet har i hele sommer hatt fullbookede direktefly til Kypros. På det travleste har køene strukket seg ut av kontorlokalene på Sørlandssenteret og i Markens.

— Folk har vært lei av ustabilt vær, og det har gjort at salget har gått opp. Folk vil reise, koste hva det koste vil. Det er utrolig hva folk betaler for å få sol og varme, sier Hummervoll.

Evy Ann Hummervoll hos Berg-Hansen i Kristiansand sier folk har stått i kø for å bestille turer til varmere strøk. -Utrolig hva folk betaler for å få sol og varme. Foto: Tormod Flem Vegge

Sikrer neste sommerHummervoll forteller at det som skiller seg ut hos dem i sommer, er at det allerede bestilles ferieturene til neste sommer.

— Vi hadde en familie innom som var lei av årets sommer. De ønsket derfor å sikre seg til neste år for å sørge for at de ikke fikk den samme sommeren igjen. Dermed bestilte de en tur til Kypros i juli for over 75.000 kroner, sier salgslederen.

Les også:

For ferieturer før sommeren er over, sier Hummervoll det er lite som er ledig.

— Det som er ledig er også ganske dyrt, men det er mulig å reise på rimeligere turer fra Sola eller Gardermoen.

Her er noen av ferieturene som tilbys fra Apollo, med avreise lørdag 13. august. Prisen er for én uke for to voksne og to barn. Foto: Skjermdump Apollo

Strekker seg langtEtter et kjapt søk på internettet hos ulike reisebyråer, kommer det fram at en familie på fire som ønsker å reise på tur må betale fra 12.000 kroner og helt opp til 90.000. Ifølge reisebyråer er folk villige til å betale det dyreste for å sikre seg litt sol.

— Er været dårlig, er det mange som er villige til å strekke seg langt for sol og varme. De lar da kostnadene for en ferie gå på bekostning av andre ting, sier Tonje Løkaas Fossum, pressekontakt hos Ving.

Også Berg-Hansen sier været har påvirket pågangen.

Mange får litt panikk og søker sol og sommer i siste liten. Vi har en tendens til å glemme at den norske sommeren er uforutsigbar

Nora Aspengren, StarTour

— Når det har vært dårlig vær, har folk brukt tida på å planlegge ferieturer, sier Hummervoll.

Panikkreising

Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig hos StarTour, sier de generelt ser mange som søker sol i siste liten.

Ønsker du å reise på ferie de siste ukene før sommeren er over, tilbyr StarTour blant annet disse turene. Prisen er for to uker for to voksne og to barn. Foto: Skjermdump StarTour

— Mange får litt panikk og søker sol og sommer i siste liten. Vi har en tendens til å glemme at den norske sommeren er uforutsigbar, sier Aspengren.Hun forteller i år at topp tre reisemål for hele landet er Spania, Hellas og Italia.

Les også:

— På grunn av nedgangen i interessen for Tyrkia i sommer, ser vi at de gode, gamle destinasjonene vokser.

Ikke før skolestart

For Ving har etterspørselen fra Kristiansand vært på samme nivå som i fjor, der 9 av 10 reiser nå er solgt. Dersom du ikke har fått reist til varmere strøk i sommer, sier Fossum sjansen er liten for at du rekker en tur før skolestart.

— Vi har ingenting fra Kristiansand akkurat nå. Det er forholdsvis høye priser så lenge det er skoleferie. Har man mulighet til å reise i slutten av august, er det større muligheter for å gjøre gode kupp på reise.

Ving forteller det er umulig å reise direkte fra Kristiansand til en ferie i varmere strøk. Fortsatt er det mulig å reise med flere mellomlandinger, men prisen øker betraktelig. Dette må du betale for syv netter på Kreta. Foto: Skjermpdump Ving

Også hos Apollo har sommersalget gått bra, med jevnt salg over fellesferien. Kommunikasjonsrådgiver hos Apollo, Beatriz Rivera, sier det fortsatt er mulig å reise på ferie hvis man er litt fleksibel.— Tilbudet er naturligvis begrenset, med tanke på hoteller og reisemål, da mye allerede er solgt. Men er man fleksibel kan man absolutt gjøre et kupp, sier Rivera.