Det nasjonale tros— og livssynsutvalget foreslår å fjerne vigselsretten fra trossamfunn og innføre sivil ekteskapsinngåelse som generell ordning. Deretter kan ethvert trossamfunn etter eget ønske etterpå bekrefte ekteskapsinngåelsen på den måte det måtte ønske.

Et mindretall på fem i utvalget på 15 ønsker å fortsette med dagens ordning og anbefaler at trossamfunn skal beholde vigselsmyndigheten.

Utvalget foreslår også å overføre gravferdsforvaltningen fra de kirkelige fellesrådene til landets 429 kommuner.

På sikt foreslår utvalget også at det må vurderes om prestene fortsatt skal være statstjenestemenn.

Et flertall foreslår også at styringen i trossamfunn må ha en demokratisk innretning som er åpen for personer av begge kjønn for at de skal kunne motta statsstøtte.

Nasjonale markeringer av sorg og glede skal i fremtiden ikke delegeres til noe trossamfunn, mener utvalget, og Forsvarets kopling til kristendom og Den norske kirke skal løses opp. På mandagens pressekonferanse understreket utvalgsleder Ståle Stålsett at livssyn i Forsvaret skal handle om den enkelte soldats tro og ikke skal uttrykke Forsvarets felles tro.

Hadia Tajik. Foto: Johansen, Erik

— Utvalgets arbeid bringer oss et viktig skritt nærmere en mer helhetlig tros- og livssynspolitikk. Men vi starter ikke med blanke ark. Norge har en kristen-humanistisk arv. Den bærer vi med oss videre, sier kulturminister Hadia Tajik i en pressemelding.- Ingen tros- eller livssynssamfunn er fritatt demokratiets spilleregler. Trosfrihet og individets frihet går hånd i hånd. Rapporten reiser noen dilemmaer. Disse debattene må vi ta, frimodig og fryktløst. Det er slik vi kommer frem til de beste løsningene, sier kulturminister Tajik.

Utvalgets mandat har vært å foreta en gjennomgang av statens tros- og livssynspolitikk og å fremme forslag som kan bidra til å skape en mer helhetlig politikk på feltet.

— Utredningen legges fram i en tid som både er preget av større mangfold på tros- og livssynsfeltet og av en større aksept for et slikt mangfold. En helhetlig politikk for en slik tid må være robust, raus, fleksibel og verdiforankret. Fundamentet for denne gjennomgangen er menneskerettighetene og tradisjonen for et aktivt statlig engasjement på tros- og livssynsfeltet. Det er dette fundamentet vi fører videre til en ny tid, med vekt på likebehandling, sa utvalgsleder Sturla Stålsett.

Utvalget har analysert, og foreslår tiltak, på en rekke områder som bl.a. tilskudd, lovgivning, vigsel, tros- og livssynsbetjening i offentlige institusjoner, barns rettigheter, dialog samt plagg og symboler.

Utvalget har satt opp åtte prinsipper som legges til grunn for de vurderinger og forslag det kommer med.

1. Tros- og livssynsfriheten beskyttes for alle.

2. Den enkeltes tros- og livssynspraksis må ikke krenke andres rettigheter og friheter.

3. Ikke-diskriminering: Staten må ikke utsette noen for usaklig eller uforholdsmessig forskjellsbehandling på grunn av deres tros- eller livssynspraksis.

4. Det legges aktivt til rette for alle borgeres tros- og livssynspraksis.

5. Likebehandling: Staten bør tilstrebe at enhver borger får – i prinsipp og i rimelig praksis – samme grad av støtte til sin tros- og livssynsutøvelse.

6. Statens aktive tros- og livssynspolitikk må i sin utforming vurderes opp mot sentrale fellesverdier: demokrati, rettsstat, menneskerettigheter, ikke-diskriminering og likestilling.

7. Organisert tros- og livssynsutøvelse som mottar statlig støtte, må forventes å vise vilje til åpenhet og vise annen tros- og livssynsutøvelse den samme respekt som en selv forventer og nyter godt av.

8. Alle bør akseptere og bli eksponert for andres tros- og livssynspraksis i det offentlige rom.

Utvalgets forslag vil bli sendt på bred høring.

Det tros- og livssynspolitiske utvalgethar foretatt en gjennomgang av statens tros- og livssynspolitikk og fremmer forslag som skal bidra til å skape en mer helhetlig politikk på feltet. Mandag leverte den sin utredning på 460 sider til kulturminister Hadia Tajik.

Utvalget har hatt følgende 15 medlemmer:

Leder: Sturla Stålsett, Oslo, Generalsekretær Kirkens Bymisjon.

Nestleder: Bente Sandvig, Bærum, Fagsjef i Human-Etisk Forbund og leder av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.

Medlemmer: Jan F. Bernt, Bergen, Professor, Det juridiske fakultet, UiB. Ingunn Folkestad Breistein, Universitetet i Agder i Kristiansand. Valgerd Svarstad Haugland, Asker, Kirkeverge i Oslo. Andreas Hompland, selvstendig næringsdrivende. Lavleen Kaur, Oslo, stipendiat, Inst. for kriminologi og rettssosiologi, UiO. Oddbjørn Leirvik, Oslo, professor i interreligiøse studier, Det teologiske fakultet UiO. Guri Melby, Trondheim, lektor ved Høyskolen i Sør- Trøndelag. Rolf Reikvam, Sørum, selvstendig næringsdrivende. Hege Fjellheim Sarre, Karasjok, Underdirektør i Sametinget. Rune Skjælaaen, Bergen, Sykehusprest Haraldsplass diakonale sykehus. Tove Strand, Oslo, direktør Ullevål universitetssykehus. Shoaib Sultan, Oslo, Generalsekretær Islamsk Råd Norge. Margareta Tumidajewicz, Oslo, rådgiver Oslo katolske bispedømme.