KRISTIANSAND: — En del av dem vi treffer ute på jobb er ikke alltid folk som vil oss vel. Da frykter jeg at en hijab faktisk kan bli brukt til å kvele deg med, sier Mæhre til Fædrelandsvennen

I dag ble det kjent at tros- og livssynsutvalget foreslår å innføre hijab som del av politiuniformen.

Tar avstand på Facebook

Operasjonsleder Ingrid Trønnes Mæhre i Agder politidistrikt var raskt ute med å ta avstand fra forslaget på sin Facebook-profil.

Mæhre har bak seg nesten to år som politirådgiver i Afghanistan, med opplæring av politi i det krigsherjede muslimske landet.

”Som en afghansk general sa til meg i 2009: ”Kvinnene her jobber for å bli kvitt det, dere jobber for å få det”.”, skrev hun.

- Et paradoks

— Jeg jobbet som politirådgiver i Afghanistan i 2009 da hijabdebatten første gang blusset opp i Norge. Det var en høytstående general i innenriksministeriet som sa dette til meg. Han hadde fått med seg debatten i Norge og synes dette var rart, sier Ingrid Trønnes Mæhre til Fædrelandsvennen.

— Det ble en vekker for meg. Jeg har ingen problemer med å respektere at religion og livssyn gjør at en ønsker å bruke hijab, men det er et paradoks at det er mange andre som faktisk jobber for å bli kvitt det, sier Mæhre.

Kveleredskap

I Facebook-meldingen antyder operasjonslederen også at hodeplagget kan bli direkte farlig å bruke for politikvinner.

— Det er i alle fall tanker jeg har gjort meg, at et slikt plagg rundt hodet kan øke risikoen for at noen skal kunne skade meg, sier Mæhre.

— Men både Forsvaret og flere sykehus tillater religiøse hodeplagg som hijab?

— De stemmer ja, men sjansen for at du havner i en fysisk konfrontasjon i det daglige i Forsvaret er bitteliten. Som operativ politi, er sjansen for dette overveiende sannsynlig, sier Mæhre.

- Blir ikke en realitet

Livssynsutvalget konkluderer med at både dommere og politi kan bruke hijab og turban på jobb.

Politisk har det vært stor motstand mot dette. Flere har tatt til orde for at politi og rettsvesen skal være helt nøytralt

Utvalget overleverte sin rapport mandag til kulturministeren. Men i følge NTB slår Hadia Tajik fast at hijab ikke blir en del av politiuniformen i overskuelig framtid.

— Utvalget har fått et ganske bredt mandat og det har de fulgt. Derfor har de reist denne problemstillingen som knytter seg til bruk av religiøse symboler i tilknytning til uniform. Nå er det sånn at regjeringen behandlet denne saken i 2009 og har tatt sitt standpunkt. Det er ikke tillatt med bruk av religiøse symboler i tilknytning til politiuniform, sa kulturministeren i følge NTB.