— I Mandal som mange andre steder er det ingen beviselig effekt av å ha boplikt. I stedet er den med på å innskrenke folks råderett over egen eiendom. Da kan den like gjerne fjernes, mener rådmann Knut Sæther.

I Mandal som mange andre steder er det ingen beviselig effekt av å ha boplikt

Mandal har hatt boplikt siden tidlig 1980-tallet i hele kommunen med unntak av øyer uten broforbindelse. I forbindelse med kommuneplanen har politikerne bedt rådmannen se på saken, og han vil ha den vekk.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Han viser blant annet til at Lillesand har opphevet boplikt på Ågerøya, Tvedestrand har opphevet boplikten i sentrum. Dessuten har Arendal vedtatt å oppheve boplikten i hele kommunen.

Levende by

— I utgangspunktet er det mitt syn at det skal være bebodde boliger i sentrum for å beholde en levende by hele året. Men samtidig vil en ferieleilighet i sentrum være attraktivt for mange, med kort vei til strender, friluftsområder, kulturtilbud, forretninger og spisesteder. Fritidsinnbyggere er også viktige for næringslivet i kommunen, sier han.

Han sier at det er gjort noen undersøkelser for å se om boplikten virker etter hensikten, men det er ikke mulig å trekke noen klare erfaringer. - Da kan den like gjerne tas bort, sier rådmannen.

Han synes det er vanskelig å forutse hvor attraktivt det blir å kjøpe boliger til fritidsformål om boplikten blir bort. - Men for oss som kjenner Mandals fortrinn godt, er det en naturlig antakelse at det blir en betydelig etterspørsel, sier han

Vil ha debatten

Ingen av politikerne i bystyret vi har snakket med er soleklar verken i den ene eller den andre retningen hva angår boplikt.

Heller ikke Frp, selv om Frp sentralt vil ha ordningen avviklet. — Nå er det viktig at vi har en god debatt på hva som er det beste for Mandal. Det kan tenkes at konsekvensene for boplikt i Mandal er en annen enn i for eksempel Åmli, sier Frps gruppeleder Alf Erik Andersen.

Vanskelig sak

Høyres gruppeleder Sven Seljom synes dette er en vanskelig sak.

Det er en debatt basert på fakta og følelser

— Det er en debatt basert på fakta og følelser. Vi vil alle at Mandal skal være en attraktiv og levende by, og da spørs det om boplikten er til riktig for oss, sier Seljom.

Han viser til at de undersøkelsene som er gjort rundt ordningen som forteller at det ofte ikke spiller noen stor rolle for en kommunes utvikling om det er boplikt eller ei.

Åpen

Ordfører Tore Askildsen sier han også er åpen.

— For meg er ikke boplikten noe prinsipp, det er et virkemiddel for ønsket byutvikling for Mandal, sier han.

Heller ikke Venstre har ikke tatt stilling til saken.— På den ene siden mener vi at det bør foreligge veldig sterke allmenne hensyn dersom myndighetene skal sette begrensinger for enkeltmenneskers råderett over egen eiendom. På den annen side registrerer vi at boplikten har virket positivt noen steder, påpeker gruppeleder Stein Inge Dahn.

Saken skal nå diskuteres i bystyret. Dersom politikerne ønsker at boplikten skal bort, må saken først ut på høring før et endelig vedtak gjøres senere i år.