Viltkameraet til TT Pukk avslørte tyvene i den hvite bilen på vei inn i anlegget.

To ferske dommer fra Kristiansand tingrett skildrer i detalj ferden med den stjålne, hvite VW-en på veiene i indre Agder.

Ved 5-tiden om morgenen søndag 27. juli ble daglige leder av TT Pukk AS vekket av en alarm fra et viltkamera oppsatt på selskapets eiendom i Laudal i Marnardal.

John Sveinall kjørte straks til stedet og oppdaget varebilen og to menn som fiklet med bommen inn til eiendommen. Han antok at dette var dieseltyver, etter at selskapet hadde vært plaget med mange slike tyverier.

Viltkameraet til TT Pukk avslørte tyvene i den hvite bilen på vei inn i anlegget.

Da mennene oppdaget ham, stakk de. Sveinall startet bilen sin og varslet politiet. I en halvtime fulgte han etter bilen, mot Kilen og Øvrebø. Han holdt hele veien kontakt med politiet. To ganger ble Sveinall beskutt med nødraketter av passasjeren, en 29-åring, uten å bli truffet.

Viftet med verktøy

Ved Øvrebø kirke stoppet mennene bilen sin i en parkeringslomme. Sveinall parkerte 40 meter unna.

Da steg 29-åringen og sjåføren, en 24-åring, ut av VW-en og kom mot ham. Den ene hadde en metallstang i hånden, den andre en stor tang eller skiftenøkkel, som de gjorde bevegelser med.

Sveinall oppfattet at de ville skremme ham fra å fortsette forfølgingen. Mennene returnerte til bilen sin og fortsatte. Sveinall fulgte ikke etter.

— Det var en skremmende opplevelse, uttalte han til Fædrelandsvennen etter hendelsen.

En politipatrulje fikk kontakt med VW-en på RV9 før Homstean og fortsatte jakten. Bilen kjørte forbi andre biler og tok av mot Stokkeland i Songdalen. Politiet fulgte etter, inn i et boligområde og så ut på hovedveien igjen mot Nodeland.

Måtte hoppe unna

Ved Shellstasjonen på Nodeland la politiet ut en spikermatte. Da sjåføren av fluktbilen så stopp-posten, kjørte den inn på gang- og sykkelstien.

En uniformert politibetjent gikk ut på stien og gjorde stopptegn. I 40-50 km/t fortsatte bilen mot ham. Da det gjensto 10-15 meter gjorde sjåføren en sving mot politimannen slik at han måtte hoppe til siden for å unngå å bli påkjørt.

VW-en fortsatte og kjørte ut på veien igjen. Lenger ned i Songdalen, ved Brennåsen, ble det etablert en ny sperring. Bilen punktere på alle hjul da den kjørte over spikermatta, men fortsatte noen hundre meter før den stanset. Da ble sjåføren og passasjeren pågrepet.

I Kristiansand tingrett erkjente sjåføren å ha tatt med seg viltkameraet som avslørte dem på pukkverket. Men begge nektet for trusler mot Sveinall. Retten la likvel hans forklaring til grunn og dømte dem.

Sjåføren nektet også straffskyld for å ha forsøkt å kjøre ned politimannen, men han er også funnet skyldig i dette.

Han er i tillegg dømt for kjøring i påvirket tilstand og uten førerkort. I dommen kommer det fram at 24-åringen aldri har hatt førerkort.

24-åringen har fått 208 timers samfunnstraff, inkludert fradrag for 152 dager i varetekt. 29-åringen må sone 16 dager etter 89 dager i varetekt.

Stjal båter i Mandalselva

24-åringen har også hatt politiet etter seg til havs. Sammen med en tredjemann (37) stjal han i fjor sommer en rekke kostbare båter i Mandal.

29. august i fjor rykket politibåten ut etter en melding om en stjålet Yanmarin med 250 HK. Like ved sentrum kom den stjålne båten, sammen med en Yamarin med 90 HK, i stor hastighet mot politibåten. Båtene snudde brått da blålysene kom på.

Båtene ble funnet drivende i elva, men førerne var borte. De ble senere pågrepet. I avhør erkjente de flere av tyveriene.

37-åringen er dømt til fengsel i 90 dager, der 60 dager er betinget.