Arendalsordfører Einar Halvorsen står bak forbudet mot tigging i byen, men mener det er en vanskelig sak. Foto: Erlend Olsbu

Ordfører Einar Halvorsen (H) mener det er riktig å innføre forbud.

— Vi har fått en del henvendelser om at folk er plaget av aggressiv tigging. Folk synes det har vært ubehagelig å gå i byen, sier Halvorsen.

Et flertall i Arendal bystyre har vedtatt at det skal bli forbudt å tigge i byen. Forbudet trer i kraft i dag.

— Nå får vi se hvordan det fungerer. Etter en stund vil vi evaluere ordningen sammen med politiet.

Les også:

— Vanskelig sak

Han legger ikke skjul på at det er en vanskelig sak.

— Dette handler jo først og fremst om romfolk. Jeg mener at det ikke er noen løsning å legge til rette for at en stor mengde mennesker reiser til Norge for å drive med tigging. Det er uverdig, sier Halvorsen.

Ifølge Halvorsen har det tidligere vært mellom 10 og 15 tiggere i byen. Nå er det nesten ingen.

— Omfanget har blitt redusert etter at vi startet denne debatten for ett år siden, sier Halvorsen.

Frykter ikke for omdømmet

— Flere har kritisert forbudet. Frykter du dette vil påvirke Arendals omdømme?

— Nei. Dette er en sak som er på dagsorden i flere byer. Nå er vi først og det blir spennende å de hvordan det virker. Som sagt skal vi ta en grundig evaluering etter hvert, sier Halvorsen.

Polititjenestemenn i Arendal ble mandag instruert i hvordan forbudet skal håndheves. Ifølge leder for ordensseksjonen ved Arendal politistasjon, Torstein Pihlmann, vil det ikke bli skrevet ut bøter i første omgang.

— Vi kommer til å informere om at det ikke er lov å tigge. Vi kommer ikke til å bøtelegge noen i dag, sier Pihlmann til Fædrelandsvennen.

Ordfører i Arendal, Einar Halvorsen, tror ikke forbudet vil påvirke Arendals omdømme. Foto: Erlend Olsbu

Les også:

Vil aksjonere

Bjønnulv Evenrud i organisasjonen Folk er Folk er mandag på vei til Arendal for å aksjonere mot forbudet. Målet er å bli pågrepet slik at tiggeforbudet blir behandlet i retten.

— Det er to-tre stykker som kommer til Arendal for å tigge. Vi oppfordrer samtidig flere til å gjøre det samme. Formålet er at vi så raskt som mulig får en rettslig behandling av dette tiggeforbudet, sier Evenrud.

Politiet vil bortvise

Ifølge ordenssjef Torstein Pihlmann i Agder-politiet får han trolig ikke ønsket oppfylt.

— Vi kommer først og fremst informere. Vi vil notere personalia og har anledning til å bortvise personer som ikke retter seg etter forbudet. Hvis de ikke følger våre anmodninger risikerer de forelegg, men da for andre bestemmelser enn forbudet mot tigging, sier Pihlmann.

Han opplyser at politiet foreløpig ikke har satt noen bøtesats.

- Ikke humant

Ellen Budde (52) reiste mandag fra Asker til Arendal for ådemonstrere mot tiggeforbudet.

Ellen Budde (52) reiste mandag fra Asker til Arendal for å demonstrere mot tiggeforbudet

— Jeg er mot kollektiv avstraffelse. Det hører ikke hjemme iet samfunn som forfekter gode verdier. Et tiggeforbud er ikke humant, sierBudde til Fædrelandsvennen.

Hun er forberedt på å sitte på gaten i Arendal å tigge iflere dager.

— Jeg kommer til å sitte her i perioder fram mot jul, sierhun.

Målet er å bli bøtelagt, slik at det kommunale tiggeforbudetblir en sak i rettssystemet. Budde og organisasjonen Folk er Folk menerforbudet bryter med menneskerettighetene og ytringsfriheten.

- Tvilsomt juridisk

Bjønnulv Evenrud mener det er tvilsomt om forbudet holder juridisk.

— Spørsmålet har blitt behandlet av rettssystemet i Østerrike. Der ble konklusjonen at et forbud er ulovlig. Det strider mot ytringsfriheten og er diskriminerende mot romfolk, sier Evenrud.

Fra og med i dag er tigging forbudt i Arendal. Byen er den første i Norge med lokalt tiggeforbud. Foto: Lars Hoen

Liten forståelse for ordførerHan har liten forståelse for ordfører Halvorsens argumenter om at et tiggeforbud vil bidra til at romfolk ikke lever et uverdig liv som tiggere i Norge.

— Man tar ikke maten ut av munnen til folk fordi man synes de burde ha skaffet den maten på en annen måte, sier Evenrud.

Han sier at det ikke er noen tvil om at romfolk som kommer til Norge lever i den ytterste nød.

— De har det vanskelig i arbeidsmarkedet i opprinnelseslandet og blir ekskludert. Ordføreren må gjerne hjelpe romfolk i Romania, men jeg synes ikke argumentasjonen er troverdig.

- Absurd forestilling

— Kan et forbud føre til at romfolk får seg arbeid fremfor å tigge?

— Forestillingen om at tigging er et valg man gjør i stedet for å jobbe er absurd. Det er jo mye lettere å arbeide enn å tigge. Tigging er i realiteten knallhardt arbeid for svært liten inntjening. Det er innlysende at disse menneskene heller ønsker å jobbe enn å tigge, sier Evenrud.

Les også:

Lillesand neste?

Neste by som innfører forbud kan bli Lillesand. Her har et flertall gått inn for forbud, men det endelige vedtaket gjøres først i neste bystyre.

Dersom politikerne er av samme oppfatning som sist kan et forbud trolig trå i kraft i Lillesand rundt årsskiftet.

Foreløpig er det ingen andre byer enn Arendal som har bedt Politidirektoratet om en stadfestelse av et kommunalt tiggeforbud.